home Društvo, Vesti Besplatni mamografski pregledi do kraja godine u Doljevcu

Besplatni mamografski pregledi do kraja godine u Doljevcu

Žene od 50 do 69 godina iz opštine Doljevac, bez obzira da li imaju overenu zdravstvenu knjižicu ili ne, moći će od 12. decembra da obave besplatni mamografski pregled, a mobilni aparat će se nalaziti u ispred Doma zdravlja u Doljevcu. Kako ističu iz ove zdravstvene ustanove digitalni mamograf biće stacioniran u Doljevcu do kraja decembra, a ukoliko bude potrebe biće u službi ženskog zdravlja i posle novogodišnjih praznika.

Besplatni pregledi će se obavljati svakog dana, subotom i nedeljom, od 8 do 20 sati  za žene od 50 do 69 godina bez obzira da li imaju overenu zdravstvenu knjižicu ili ne. Za ovu ciljnu grupu nije potreban uput lekara, već prethodno zakazivanje pregleda  koje mogu obaviti u Službi za zdravstvenu zaštitu žena u Domu zdravlja u Doljevcu ili putem telefona 018/870-219.

Lekari dodaju da skrining pregled podrazumeva pregled na izgled zdravih žena, bez prisutnih simptoma i znakova bolesti, kojim se mogu otkriti rane promene u tkivu dojke, kada je efikasno lečenje moguće.

Upravo rano otkrivanje raka dojke, koje znači izlečenje, odnosno spasen život, cilj je ovih preventivnih pregleda na koje su pozvane žene između 50 i 69 godina starosti.Podaci kažu da kod svake osme žene postoji rizik od raka dojke.

Kako kažu u doljevačkom  Domu zdravlja, na pregled se mogu javiti i mlađe i starije žene u odnosu na ciljnu grupu, ali je njima potreban uput lekara.

Rezultati pregleda biće dostavljeni na kućnu adresu za dve ili tri nedelje od datuma pregleda i objašnjavaju da mamografija predstavlja rendgenski pregled za otkrivanje promena u dojci, koje se ne mogu napipati ili otkriti drugim vrstama pregleda. Ukoliko se rak dojke otkrije u ranoj fazi, veća je šansa za izlečenje primenom poštednih hirurških metoda, oporavak je brži, a kvalitet života je bolji nego kod žena kod kojih se bolest otkrije u kasnijim fazama. U mamografiji se koriste male i neškodljive doze zračenja.

Iz Doma zdravlja Doljevac podsećaju da pre mamografskog pregleda ne bi trebalo koristiti dezodorans, puder ili parfem čije se čestice vide na snimku i remete radiologa u proceni mamografskog snimka. Mamografija se izvodi snimanjem obe dojke i za većinu žena je bezbolna i kratko traje.

M.Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *