home Društvo, Vesti Danas je Gorešnjak, Sabor u Kočanu

Danas je Gorešnjak, Sabor u Kočanu

Danas se obeležava veliki praznik posvećen Svetom Arhangelu Gavrilu, čije ima nosi i crkva u Kočanu. Danas je tamo Sabor. Po tradiciji, održana je liturgija, jutros u 8 časova, presečen kolač, osveštana je vodica i blagosiljani vernici. Pored sveštenika kočanske crkve oca Bratislava, svečanosti je prisustvovalo i sveštenstvo iz okolnih parohija, kao i raniji sveštenici crkve u Kočanu.

Poštuju Gorešnjak, nazvan tako jer pada u doba godine kad su letnje žege najintenzivnije, kad gori „i nebo i zemlja“ i Doljevčani, koji pripadaju kočanskoj parohiji, neki ga i slave, ali se svi redom uzdržavaju od bilo kakvog teškog fizičkog rada, bez obzira na to što Gorešnjak nije obeležen crvenim slovom. Veliki je ovo praznik za sve njih.

Gorešnjak u Kočanu (Foto: M. Nikolić)

Nekada su Sabori, pa i ovaj daleko poznat kočanski, okupljali goste sa svih strana. Prema pisanju Vladimira Marjanovića, hroničara Kočana, od silnog sveta u portu crkve na ovaj dan nije moglo da se udje. Šarenelo se sve od prodavaca igračaka, sladoledžija, sodadžija, bostana, liciderskih srca, ringišpila. Tad se probalo i prvo groždje tog leta. Orkestri su svirali uživo, a narod se rado hvatao u kolo. Igrao se i fudbal. Protiv komšija, Pukovčana. Ta saborska utakmica bila je miroljubiva i prijateljska, što inače nije bio slučaj. A mladi su bili na korzou. Tu se šetalo, upoznavalo, očijukalo, do kasnih večernjih sati.

Gorešnjak u Kočanu (Foto: M. Nikolić)

Danas se ova crkvena slava više praznuje okupljanjem u crkvenom dvorištu, no nekim velikim svetkovinama u domaćinstvima, kao što je to bilo ranije. Ipak, gostiju i u današnje vreme ne manjka. I danas će tokom celog dana, a naročito uveče, biti bučno, veselo, razdragano, živahno u crkvenoj porti. Okupiće se stari i mladi, da se druže, popričaju, zapale koju sveću za zdravlje i sreću, kako to skoro stogodišnja tradicija nalaže.

Gorešnjak u Kočanu (Foto: M. Nikolić)

Inače, po predanju Arhangel Gavrilo je živa bestelesna sila i jedan od sedmorice serafima najbližih Božjem prestolu. Učestvovao je u Božijem stvaranju sveta i u borbi protiv “palih” anđela, predvođenih samim zlom, satanom. Arhagel Gavrilo je svedočanstvo o početku nastajanja Božje tvorevine preneo proroku Mojsiju javivši mu se u pustinji i poučivši ga kako da napiše knjigu Postanja. Slavi se kao anđeo Blagovesnik zadužen za radosne ili blage vesti.Narod ga smatra zaštitnikom ljudi i stoke od vremenskih nepogoda. Sveti arhangel Gavrilo je i simbol dobrote celog čovečanstva – ikona Belog Anđela je poslata u kosmos kao simbol ljudskog pozdrava drugoj vasionskoj rasi pošto Sveti Gavrilo je i univerzalni simbol ljubavi, mira i radosti u čovečanstvu. Beli Anđeo je i od strane UNICEF-a odabran kao simbol Evrope.

J.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *