home Društvo, Vesti Doljevac: Projekat „Jedan laki kilometar“ za stvaranje pristupačnijeg okruženja za potrebe osoba sa invaliditetom

Doljevac: Projekat „Jedan laki kilometar“ za stvaranje pristupačnijeg okruženja za potrebe osoba sa invaliditetom

Udruženje cerebralne i dečje paralize „Sunce“ iz Doljevca, u saradnji sa lokalnom samoupravom Doljevac i niške Gradske uprave, pokrenulo je projekat pod nazivom „Jedan laki kilometar“ za lakše samostalno kretanje osoba sa invaliditetom. Kako kaže predsednik udruženja „Sunce“ Tatjana Stanković juče su imali radni sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave Doljevac i  članicom Gradskog veća Niša Tijanom Đorđević Ilić koja je predsednik Saveta grada Niša za osobe sa invaliditetom i dogovorena je dalja saradnja u okviru projekta  koji će doprineti boljem položaju osoba sa invaliditetom u opštini Doljevac. Projekat  je u pripremnoj fazi i Stankovićeva se nada da će resorno ministarstvo odobriti neophodna sredstva za realizaciju planiranih aktivnosti.

  • Ovaj projekat obuhvata uklanjanje arhitektonskih barijera i stvaranje pristupačnijeg okruženja za potrebe osoba sa invaliditetom i drugih ranjivih kategorija lica u naseljima, a ovim projektom biće obuhvaćeno nekoliko sela u našoj opštini- kaže u izjavi za radio Koprijan predsednica udruženja Tatjana Stanković.

Projektom je predviđeno obaranje ivičnjaka, rekonstrukcija zakošenih delova pešačkih staza, rekonstrukcija raskrsnica, postavljanje taktilnih polja bezbednosti, postavljanje demontažnih rampi ispred institucija od javnog značaja, a kako projekat sprovode u saradnji sa gradom Niš i prilagođavanje novog podzemnog prolaza. Ovi radovi biće izvedeni u skladu sa tehničkim standardima planiranja, projektovanja i izgradnje  objekata, kojima se osigurava neometano kretanje i pristup osobama sa invaliditetom, deci i starim osobama  kako bi se podigla bezbednost pešaka i predstavljaju barijeru za samostalno kretanje osoba sa invaliditetom.

  • Predlog projekta uputićemo Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte koja će nam pomoći u pogledu verifikacije i obezbeđivanja budžetske pozicije za finansiranje projekta, kao i u obezbeđivanju projektno-tehničke dokumentacije i raspisivanja javnih nabavki za tu namenu- kaže Tatjana Stanković.

Ona je dodala da se nada da će Ministarstvo rada i socijalne politike odobriti sredstva za ovaj projekat, a ukoliko odobre sredstva, planirano je da deo radova finansira i lokalna samouprava Doljevac.

Nosioci projekta su Udruženje cerebralne i dečje paralize „Sunce“ Doljevac, lokalna samouprava Doljevac i grad Niš.

M.Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *