home Društvo, Vesti Doljevačka biblioteka obogatila književni fond, interesovanje za članstvo u ogracnima u Malošištu i Pukovcu

Doljevačka biblioteka obogatila književni fond, interesovanje za članstvo u ogracnima u Malošištu i Pukovcu

Javna biblioteka u Doljevcu, uz poštovanje svih epidemioloških mera i preporuka, radi svakog radnog dana u vremenu od 7 do 20 sati, kaže direktor ove ustanove Bogi Mitić. On dodaje  da je pozitivno iznenađen interesovanjem za isturena odeljenja u Malošištu u Pukovcu, jer se beleži povećan broj novih korisnika. Ovi ogranci Javne biblioteke Doljevac rade dva puta nedeljno i to ponedeljkom i četvrtkom od 7 do 15 sati u Pukovcu i utorkom i petkom u istom vremenskom periodu u Malošištu.

Ova ustanova se trudi da  redovno nabavlja nove naslove i obogaćuje već zavidan fond knjiga. Mitić se nada da će police do kraja godine biti bogatije za još preko 1700 naslova. Ovih dana trebalo bi da stigne oko 450 naslova koje daruje Ministarstvo kulture i informisanja RS.

Bogi Mitić direktor Javne biblioteke (desno na slici)

Kako je doba korone promenila svakidašnji način života, tako se to odrazilo i na rad ove ustanove, i kako bi građani bili bezbedni i zaštićeni sprovode sve mere prevencije.

  • Rad sa korisnicima podrazumeva rad u prostoru Javne biblioteke i ograncima uz pridržavanje najviših higijenskih standarda u smislu postavljanja dezobarijera na sve ulaze, kao i sredstava za dezinfekciju ruku, korisnici su dužni da nose zaštitne maske, a zaposleni su svakako u obavezi da to kontrolišu i sami nosi zaštitnu opremu. Prilikom vraćanja knjige, korisnik ostavlja knjigu na označeno mesto na pultu, a nakon svakog vraćanja građe pult se dezinfikuje, a vraćena knjiga stoji naredna 24 sata u prethodno pripremljen prostor – izdvojenu prostoriju za karantin. Na ovaj način brinemo o zdravlju naših korisnika, odnosno članova, jer na ovaj način isključujemo mogućnost da je knjiga bila u kontaktu sa obolelom osobom i odmah data drugom licu na korišćenje. Tek kada istekne svojevrsni „karantin za knjige“ one se vraćaju na policu ili izdaju drugom licu na čitanje- kaže Mitić.

Cena članarine nije promenjena, ali zbog aktuelne situacije ove godine je izostao besplatan upis novih članova.

  • Svake godine 31.marta na Dan biblioteke mi vršimo besplatan upis korisnika, ove godine je to izostalo, ali se nadam da će se situacija što se virusa tiče smiriti i da ćemo u septembru održati Dečiju književnu koloniju i obeležavanje Dečije nedelje i tada ćemo sprovesti ovu akciju besplatnog učlanjenja uz tradicionalni upis svih prvaka sa teritorije opštine Doljevac – kaže Mitić.

On je na kraju dodao da nažalost nije povećan broj izdatih knjiga u doba korone, pre svega jer su deca nastavu pratila kod kuće, isti slučaj je i sa doljevačkim srednjoškolcima, dok su ostali građani, takođe ostajali u svojim domovima zbog ograničenog kretanja, ali  i zbog brige za svoje zdravlje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *