home Društvo, Vesti Doljevački đaci sutra rešavaju probni test iz matematike

Doljevački đaci sutra rešavaju probni test iz matematike

Doljevački učenici u Doljevcu, ali i njihovi vršnjaci u zemlji, po rasporedu koji je odredila škola, u manjim grupama, po devetoro učenika, doneli su đačke knjižice i preuzeli  testove za probni završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg, jezika i kombinovani test, koje će uraditi kod kuće i vratiti razrednom starešini 2. juna. Tako su se osnovci posle skoro tri meseca vratili u škole – kaže direktor OŠ „Vuk Karadžić“ Goran Ilić.

Već sutra, 2.juna, od 8 do 10 sati,  rešavaće test iz matematike. Na probnom završnom ispitu, učenici i nastavnici praktično prolaze kroz utvrđene procedure u polaganju završnog ispita, s obzirom na to da je probni verna simulacija “pravog” testa.

 

“Osmaci danas preuzimaju testove za završni ispit iz maternjeg jezika i kombinovani test koji će rešavati kod kuće. Računamo na njihovu savest i da će sami rešavati zadatke, jer je probni test je i zamišljen tako da deca provere svoje znanje. Sutra deca rade test iz matematike od 8 sati, ali ovde u školi” kaže Ilić. U nedelju 7. juna, biće objavljeni rezultati, a učenici će imati mogućnost uvida u svoje testove pristupom na sajt www.probni.zios.mpn.gov.rs.

Doljevački đaci će završni ispit polagati u 22 učionice, kako bi se ispoštovala sva pravila koje je naložilo Ministarstvo prosvete. Ove godine, kako kaže Ilić, učenici će dobiti nalepnice sa identifikacionim kodom koje će biti zalepljene na sva tri testa koja će rešavati na maloj maturi, ali i na probnom testu. Nakon toga testove će spakovati komisija i poslati za Beograd.

Direktor dodaje da će ove godine svi testovi biti skenirani, da će pitanja zatvorenog tipa, odnosno odgovori koji se daju zaokruživanjem, pregledati i bodovati računar, a pitanja otvorenog tipa će onlajn pregledavati nastavnici. Zbog ovih izmena neće biti moguće da đaci i roditelji izvrše uvid u test u školi, već će i to biti organizovano onlajn.

Polaganje završnog ispita, zbog aktuelne epidemije virusa korona, ove godine će se obaviti po izmenjenim pravilima. U klupi će sedeti po jedan učenik, i to na sredini. Za svaku učionicu biće predviđen po jedan dežurni nastavnik na najviše devetoro učenika, kao i dovoljan broj profesora koji će dežurati ispred učionica, odnosno u hodniku- rekao je Ilić.

On je podsetio učenike da sutra na polaganje probnog testa iz matematike, učenici treba da ponesu svoj pribor za rešavanje zadataka lenjir, šestar, uglomer…

Polaganje testova održaće se tri dana zaredom u istom terminu, od 9 do 11 sati. Test iz srpskog/maternjeg jezika polaže se 17. juna, iz matematike 18. juna, a kombinovani test 19. jun.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *