home Društvo, Vesti Nagrada “Mrguda” za najlepšu ljubavnu priču ove godine dodeljena Brankici Živković iz Pukovca

Nagrada “Mrguda” za najlepšu ljubavnu priču ove godine dodeljena Brankici Živković iz Pukovca

Ovogodišnja najlepša ljubavna priča nagradjena priznanjem „Mrguda“, koje dodeljuje KPD “Petar Kočić – Trorečje” iz Kočana, po mišljenju žirija je „Valcer medju božurovima“, autorke  Brankice Živković profesorke srpskog jezika.  Nagrada je ovoga puta ostala u našem kraju, jer je Brankica iz Pukovca. Priča je inače osvojila 19 bodova, dva manje od maksimalnog broja, a zanimljivo je istaći da je autorka i ranijih godina učestvovala na konkursima za nagradu „Mrguda“  i da su njene priče bile i te kako zapažene, ali je ovo prvi put da je nagradjena prvom nagradom.

Stručni žiri, prema rečima prof. Vlaste Cenića osnivača “Trorečja”, činili su novinar i književnik Boško Lomović iz Niša, književni stvaralac Jasna Milenković iz Sremske Kamenice i profesorka srpskog jezika Ana Gajić Miletić iz Kočana.-Drago nam je što su prve dve nagrade ove godine dodeljene stvaraocima iz našeg kraja. Brankica, kao prvonagradjena je vredni poslenik na polju obrazovanja  i kulture i svakako je zavredela da dobije nagradu. Drugonagrađena priča je “Ka svetlost”, a autor je Ljiljana Sokolović, profesorka razredne nastave u Prokuplju, dok je trećenagrađena priča “Zmijanjski v(r)ez”. Pisac te priče je Neda Gavrić iz Banjaluke, tako da smo jako srećni i zbog toga što je medu nagradjenima i neko iz Kočićevog zavičaja.

Inače, prvonagradjena priča „Valcer među božurovima“, afirmiše ljubav u porodici koja se, kao uzor, prenosi i na potomstvo, te iz nje, kako stoji u obrazloženju žirija,  zrači nešto posve zdravo.

Kako je autorka rekla za Radio Koprijan, nagrada “Mrguda” je za nju bila podstrek da se posveti i književnom stvaralaštvu, tim pre jer je ljubav kao tema vanvremenska i vrlo inspirativna.  –Ranije sam pisala književnu kritiku i bavila se naukom o jeziku, ali je upravo prvi konkurs za “Mrgudu”, pre pet godina,  bio taj početni impuls koji me je nagnao da se oprobam i u drugoj vrsti stvaralaštva.  Zato mi je ova nagrada značajna i veliki je podsticaj za dalji rad, jer kada neko prizna ono što radite, to svakom stvaraocu mnogo znači, ističe Brankica.

Ona, pored toga što se bavi pisanjem i naučnim radom, radi i kao asistent u nastavi na projektu “Unapredjenje nastave srpskog jezika kao nematernjeg” u Osnovnoj školi “Naim Frašeri” u Bujanovcu.

Dodajmo i to da će nagrade dobitnicima biti uručene na “Kočićevim danima”, krajem oktobra u Doljevcu. Ova godina posebno je značajna osnivačima udruženja, jer se slavi i 80. godišnjica postojanja KPD “Petar Kočić”, a peta godišnjica “Kočićevih dana”.

U isto vreme biće održane i druge svečanosti koje veličaju i slave obrazovanje i pisanu reč, poput 140. godišnjice osnovnog obrazovanja u doljevačkom kraju, a u isto vreme u planu su i “Susreti prosvetnih radnika, književnih stvaralaca za decu”.

J.K.

One thought on “Nagrada “Mrguda” za najlepšu ljubavnu priču ove godine dodeljena Brankici Živković iz Pukovca

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *