home Ekonomija, Vesti Istraživali smo cene potrepština za zimnicu na pijacama i u prodavnicama, ima svega sem šećera, a cene…..

Istraživali smo cene potrepština za zimnicu na pijacama i u prodavnicama, ima svega sem šećera, a cene…..

Priprema zimnice ove sezone stresnija je no inače, što zbog cena, što zbog nestašica pojedine robe.

Krenimo redom. Na najvećim pijacama u našem kraju, u Malošištu i Pukovcu, paprika za turšiju se ovih dana prodaje po ceni od 60 do 90 dinara, a ajvarka vredi oko 100. Paradajz košta izmedju 60 i 90 dinara, kupus ima identičnu cenu i na jednoj i na drugoj pijaci od 40 dinara, cvekla košta 50, dok je najprimetnija oscilacija u ceni šargarepe od 40 do čak 100 dinara. Beli luk je 350 do 400 dinara za kilogram. A da li je to skupo ili ne, da li je realno ili ne, pa…..zavisi kog pitate. No evo i ostalih cena, pa prosudite sami.

Pomenimo cene i ostalih namirnica koje su se našle u pijačnoj ponudi. Pasulj staje od 250 do 350 dinara, krompir 50 do 60, crni luk 60 do 70 dinara, a tikvice 35 do 50, krastavac 40 do 70, očišćeni orasi 600 do 800, sir 500 dinara za kilogram, a jaja 18 dinara po komadu.

No vratimo se na potrepštinama za zimnicu. Ulje košta oko 200 dinara u ovdašnjim radnjama, u zavisnosti od proizvodjača i radnje u kojoj kupujete. Konkretno, najjeftinije je 190 dinara po litru, a može se kupiti i za 195, 207 ili 220 dinara. Dobra vest je da ga ima u dovoljnim količinama. Ima i soli, ali po većim cenama. Kilogram košta oko 70 dinara, a bio je oko 50.

E, sad dolazimo do priče o šećeru.  Njega nema, što bi se reklo, ni za lek. I tako već nedeljama. Ni trgovci ne mogu da kažu da li će ga i kada biti u radnjama, jer, naglašavaju, isporuke im stižu sporadično i u mnogo manjim količinama od poručenih, a i to malo što dodje razgrabi se za tren. Ponekad kupci čekaju i ispred kamiona i uzimaju na licu mesta, pa ova namirnica i ne stigne do rafova, ako ne računamo ono malo što se nadje u prahu ili u kockama, naravno po većim cenama po jedinici mere. Bar do sada nisu zabeleženi incidenti, kojima smo, ruku na srce, ponekad skloni u takvim situacijama.

Ovdašnje domaćice se žale da u zamrzivaču i dalje čuvaju šljive, kajsije i ostalo voće za džem ili sokove, čekajući šećer, ali bilo kako bilo ukoliko ste imali u planu da pripremate ovaj sladji deo zimnice moraćete da čekate i dalje na taj neophodni sastojak. Ne znamo da l je za utehu ali šljive su ove sezone skoro pa džaba. Zato će, kako proizvodjači kažu, verovatno najveći deo završiti u kominama. Bar će biti žestine za iduću godinu. Nije da propagiramo alkohol, al što bi narod rekao „tako mu dodje reč“. Ako naravno imate šećer za komine.

Odgovornost se, kao po običaju, prebacuje s jednih na druge. Gradjani se optužuju da prave zalihe, mada je doduše i vreme godine kad se ova namirnica obično dosta i troši, za zimnicu, za rakiju, a potrebna je u velikim količinama i pčelarima. Gradjani pak smatraju da šećera na tržištu nema zbog toga što ni trgovcima, a posebno proizvodjačima ne odgovara propisana cena, koja je podsetimo nedavno povećana za šest dinara, na 102,99 dinara po kilogramu, naspram dosadašnjih 96,99 dinara.Uredba važi do kraja septembra.

A kako to obično biva istina je negde na sredini, mada ako kao potrošači želimo da budemo malo subjektivni, naginje ta istina malo na jednu stanu. Kako je krenulo, kažu neki revoltirani gradjani, šećera neće biti  ni za kafu, pa čak nećemo biti ni u situaciji da pijemo bar slatku kafu, kad nam je već život gorak.

J.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *