home Društvo, Vesti Javnost uznemirena zbog FB statusa, informacije neproverene

Javnost uznemirena zbog FB statusa, informacije neproverene

Objava na društvenim mrežama koja je juče uznemirila ovdašnju javnost, potekla je, saznaje Radio Koprijan, od pojedinih radnika škole u Žitoradji. Autentičnost informacije koja se i dalje širi društvenim mrežama nije nam potvrdjena ni od strane osobe koja je prva podelila ove upozorenje, ali ni od policije, od kojih smo juče tražili informacije o ovom navodnom dogadjaju.

Naime, u objavi koja se  brzinom munje proširila ne samo medju stanovnicima opštine Žitoradja, već i šire, piše da je dvoje roditelja i više učenika prijavljeno kako se, navodno, džip kreće po Žitoradji i okolini i vreba decu. U toj objavi se još ukazuje na to da je pokušana otmica dece u najmanje dva navrata, uz fizički nasrtaj vozača džipa na jednu od učenica. Čak se bliže opisuje i izgled osobe, koja navodno vreba decu, te je, prema ovoj objavi, u pitanju bradati muškarac. Kako se na kraju objave navodi, slučaj je policiji prijavio jedan roditelj.

Sve ove navode smo pokušali da proverimo u PU Prokuplje, medjutim za sada nismo dobili zvanično saopštenje, niti potvrdu ili demanti ovog slučaja. Tim povodom obratili smo se i nadležnom tužilaštvu, odakle takodje čekamo zvanične podatke. Tragom objava i kontaktiranjem lica koja su medju prvima širila ovu informaciju, došli smo do saznanja da su svi u tom lancu, objave delili po sistemu rekla – kazala, bez prethodne provere autentičnosti podataka, i prema sopstvenom priznanju, ishitreno. Nakon naših poziva većina je svoje objave izbrisala, medjutim do tog trenutka ona je već šerovana veliki broj puta.

Ukoliko se ispostavi da se radi o dezinformaciji, postavlja se logično pitanje da li će neko odgovarati zbog uznemirenja javnosti i širenja panike, naročito medju roditeljima školaraca, koji su se nakon ovih objava zabrinuli za bezbednost svoje dece.Takodje, širenjem neproverenih informacija otežava se i posao nadležnih institucija u situacijama kada se, nažalost ovakvi slučajevi zaista i dese.

Podsetimo, dogadjaj sličan ovome desio se pre desetak godina u Pukovcu, kada su, nakon što se proširila neproverena informacija da su se u kraju pojavila nepoznata lica koja vrbuju decu, prebijeni trgovci posudjem iz Rumunije, koji su baš tih dana svoju robu prodavali u ovoj oblasti. Linča ih je spasila policija.

Nakon deljenja ovih objava u Žitoradji, neki od gradjana počeli su da pozivaju na nasilje, a ne možemo ni da zamislimo šta se moglo desiti nekom slučajnom vozaču džipa, koji bi ovih dana prošao kroz Žitoradje.

U svakom slučaju, čak i da se ispostavi da je ova informacija tačna, jer se, da podsetimo još uvek ne može sa sigurnošću reći šta su činjenice u ovom slučaju, ipak za izdavanje ovakvih upozorenja nadležni su odredjeni državni organi, koji će jasno i pre svega tačno obavestiti ili upozoriti javnost.

Takodje, i korisnici društvenih mreža pre deljenja bilo kakvog, a naročito statusa ovakve sadržine, trebalo bi da obrate pažnju na pouzdanost izvora, tim pre jer u današnje vreme kada je vrlo lako doći do šire javnosti, lako se šire i lažne vesti.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *