home Hronika, Vesti Ko je bio za volanom vozila koje je usmrtilo Željka Ristića iz Šainovca?

Ko je bio za volanom vozila koje je usmrtilo Željka Ristića iz Šainovca?

Glavni pretres u krivičnom postupku protiv Miodraga Perića iz Šainovca optuženog da je izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je smrtno stradao njegov komšija Žarko Ristić (19) odložen je zbog odsustva zamenika VTJ Aleksandra Kaličanina. Nastavak suđenja očekuje se sa nestrpljenjem jer su trebali da budu predstavljeni rezultati bioloških tragova pronađenih u Perićevom automobilu koji bi rasvetlili ono što je u ovom krivičnom postupku najviše sporno, ko je bio za volanom kada je stradao Željko?

Okrivljeni Miodrag Perić osporio je navode optužnice, a kao izvršioca označio svoj prijatelja Marka Disića koji je, po njegovim tvrdnjama, 28.decembra 2020.godine upravljao njegovim vozilom, jer je on bio u stanju teške alkoholisanosti, pišu Narodne Novine.

Perićev branilac advokat Milan Petrović potvrdio je da je forenzička analiza završena, nije želeo da se izjašnjava o njenim rezultatima pre nego budu izneti na sudu, ali je istakao da je zadovoljan onim što je raspored bioloških tragova pokazao.

  • Trebalo je da bude saslušan veštak neuropsihijatar o psihofizičkim i motoričkim sposobnostima okrivljenog da upravlja vozilom toga dana. Međutim, ono što je veoma interesantno za ovaj slučaj je što smo pre nedelju dana dobili forenzički nalaz koji smo tako dugo čekali koji je tek sada urađen iako je od nezgode prošlo dosta vremena. Ono što mogu da kažem je da su pronađeni vrlo interesantni tragovi i na ta neočekivana mesta u vozilu, onih lica koja su tvrdila da su imala drugačiju ulogu u vreme nastanka nezgode. Nakon detaljne analize ovih tragova zatražićemo od suda da detaljno ispita ovaj forenzički nalaz što će nam omogućiti da potvrdimo našu tezu da optuženi nije mogao da upravlja vozilom- kazao je advokat Petrović.

Porodica tragično stradalog mladića nakon poslednjeg pretresa takođe je ustvrdila da veruje da se sudi pogrešnom čoveku.

  • Najveću grešku napravio je tužilac koji nije odmah uzeo snimke kamera sa raskrsnice kojom se kretalo vozilo koje je usmrtilo mog unuka. Kasno je da se sada analiziraju DNK tragovi, smatram da je optužen pogrešan čovek, čvrsto stojim iza ove tvrdnje- kazao je tada Željkov deda Nikola Perić, uz izjavi za Narodne Novine.

Nikola ističe da želi da se sazna prava istina o nesreći koja je razorila njegovu porodicu.

Perić se tereti za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja u sticaju sa krivičnim delom nepružanja pomoći povređenom u saobraćajnoj nezgodi. Kako je navelo tužilaštvo on je vozio brzinom od 70 km/h na delu puta gde je ograničenje 50 km7h, usled čega je vozilom prešao u suprotnu traku i udario pešaka koji se kretao desnom stranom kolovoza. Nesrećni mladić je zadobio teške povrede glave i vrata, kičmene moždine, grudnog koša, povrede oba plućna krila i ekstremiteta usled kojih je preminuo na licu mesta. Perić, inače vozač doljevačke Hitne pomoći, se zatim svojim vozilom udaljio sa mesta nesreće, a pronađen je na Klinici za toksikologiju UKC Niš gde mu je pružana pomoć zbog teškog pijanstva.

Očekivalo se da se će se istina saznati putem snimaka nadzornih kamera, ali su prema tvrdnjama tužilaštva, oni nejasni i ne mogu se upotrebiti za indentifikaciju vozača automobila.

Nastavak suđenja zakazan je za 31.avgust.

(Tekst i foto: D.K. Narodne Novine)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *