home Kultura, Vesti Koncert gostiju iz Slovenije, orkestra “Jesenice”, oduševio ovdašnju publiku

Koncert gostiju iz Slovenije, orkestra “Jesenice”, oduševio ovdašnju publiku

Simfonijski orkestar “Jesenice” iz Slovenije svojim jedinstvenim nastupom oduševio je posetioce Javne biblioteke u Doljevcu, tokom sinoćnjeg koncerta, kojem je ovdašnja publika imala priliku da prisustvuje, uključivši se tako u red malobrojnih mesta u našoj zemlji, poput Kruševca i Niša, u kojima su članovi “Jesenica” natupali.

Nije bila mala stvar prvi put u našem kraju uživo slušati izvodjenje Belinijevih i Šustakovičevih dela, ali i Vlašića, Orlača, Avsenika, pod dirigentskom palicom Dejana Rihta i soliste Nine Smole, koja je na kraju, pored standardnog natupa, za publiku izvela i jednu domaću, prepoznatljivu pesmu, “Zora je”.

Da je ovaj nastup opravdao očekivanja i gostiju i domaćina pokazuje i obraćanje slovenačkog gosta Petera Bohineca, koji je istakao da su njihovi nastupi u Srbiji pokazali da je muzika univerzalni jezik i most koji povezuje ljude, širi prijateljstvo i mir. U tom duhu, direktor Javne biblioteke Bogi Mitić i Peter Bohinec razmenili su darove, zahvalivši se pritom našem Ministarstvu kulture koje je omogućilo ovo gostovanje.

Inače, kako je Bohinec istakao, orkestar “Jesenice” ima tradiciju dugu 140 godina, redovni su učesnici najznačajnijih dešavanja i manifestacija u Sloveniji i inostranstvu, dobitnici mnogih priznanja, a pored mladih nada koje su se tek priključile orkestru, imaju i članove koji su deo redovnog sastava već 50 godina.

Sve to doprinelo je prijatnom ugodjaju pripredjenom nevelikoj doljevačkoj publici u trajanju od oko sat vremena, pokazujući tako da i repertoari koji nam možda nisu toliko bliski, mogu da privuku i zadrže našu pozornost, samo ako im se pruži prilika za to.

Zato se nadamo da će i nadalje, zahvaljujući kreativnom i inovativnom programu ovdašnje Javne biblioteke, koja ne prestaje da nas prijatno iznenadjuje, i ovdašnji stanovnici imati prilike da prate repertoare koji su ranije bili rezervisani samo za urbane sredine i “gradske uši”, kao i da će publika u našem kraju umeti da prepozna i proprati te sadržaje.

J.Kozomara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *