home Društvo, Vesti Krajem meseca počinju radovi na uredjenju korita Toplice kod Šarlinca

Krajem meseca počinju radovi na uredjenju korita Toplice kod Šarlinca

Korito reke Toplice na najkritičnijoj tački u opštini Doljevac, kada je izlivanje u pitanju, kod Šarlinca biće uredjeno, pa visok vodostaj više neće biti opasnost po meštane ovog doljevačkog sela.

Za te namene iz Republike, preko Srbijavoda, opredeljeno je 45 miliona dinara, a projektom je pedvidjeno uredjenje oko 900 metara toka, od sela Badnjevac u opštini Žitoradja, pa do visećeg mosta u selu Šainovac u opštini Doljevac, kažu u doljevačkoj lokalnoj samoupravi.

Taj deo toka redovno je pri velikim padavinama i porastu vodostaja plavio deo kuća u Šarlincu i veliki deo atara tog i okolnih sela, a štete su bile velike.

Sada će se napraviti tzv.prosek, odnosno sprovesti novi rečni tok južnije od postojećeg, sa nasipom pored Šarlinca. Radovi počinju krajem ovog meseca.

Podsetimo, sredinom i krajem  januara ove godine imali smo dva poplavna talasa, sa velikim brojem poplavljenih kuća, oranica, ekonomskih dvorišta, kao i veliki broj evakuisanih meštana.

Uredjenjem toka Toplice ovakvi scenariji se više neće dešavati, a meštani Šarlinca, ali i okolnih sela, neće više strepeti od svake jače kiše.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *