home Društvo, Vesti Ministarstvo pomaže realizaciju projekta doljevačkog Doma zdravlja

Ministarstvo pomaže realizaciju projekta doljevačkog Doma zdravlja

Dom zdravlja Doljevac realizuje projekat „Unapređenje kvaliteta preventivnih zdravstvenih usluga odraslog stanovništva na teritoriji opštine Doljevac“, a koji je podržalo Ministarstvo zdravlja RS. Kako navode iz ove zdravstvene ustanove projekat je usmeren boljoj zdravstvenoj zaštiti osetljivih grupa stanovništva u koje spadaju osobe sa invaliditetom, stariji građani i Romi. Tako će u narednom periodu biti povećan obuhvat stanovništva ciljanim pregledom za rano otkrivanje raka debelog creva, rano otkrivanje depresije, dijabetesa, , rizika od nastanka kardiovaskularnih bolesti, ali biće i povećan broj sistematskih pregleda. Takođe, edukativnim radom biće pacijentima predočeni i faktori rizika za nastanak pomenutih oboljenja, kao i smernice za zdrav način života i ishrane.

U skladu sa cilјevima Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije, koji se odnose na unapređenje efikasnosti kvaliteta preventivnih i drugih usluga primarnog nivoa zdravstvene zaštite kroz dizajniranje i pilotiranje implementacije pod-grantova za unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite, uklјučujući bolјi pristup zdravstvenoj zaštiti i preventivnim uslugama za osetlјive grupe kao što su Romi, starije osobe i osobe sa invaliditetom, Dom zdravlјa Dolјevac na osnovu Ugovora sa Ministarstvom zdravlјa realizuje projekat „Unapređenje kvaliteta preventivnih zdravstvenih usluga odraslog stanovništva na teritoriji opštine Dolјevac“.

Kako kaže direktorka ove ustanove dr Vesna Zlatanović Mitić cilјevi projekta su povećanje obuhvata stanovništva cilјanim pregledom za rano otkrivanje raka debelog creva, rizika od nastanka kardiovaskularnih bolesti, rano otkrivanje depresije, rano otkrivanje dijabetesa i povećanje obuhvata stanovništva sistematskim pregledima.

Ona ističe da su korisnici projekta građani starosti preko 18 godina koji žive u svih 16 naselјa naše opštine ili oko 2.000 stanovnika. U ovaj projekat uključena su i lica koja žive u samačkim domaćinstvima, invalidi i lica romske nacionalnosti.

Korisnicima se pružaju preventivne usluge definisane za određeni skrining, kroz rad tima lekar – sestra. Edukativnim radom korisnici se upoznaju sa faktorima rizika za nastanak obolјenja i načinom za njihovu korekciju, sa posebnim akcentom na ishranu i zdrave stilove života kao jednim od najvažnijih faktora koji se može povezati sa razvojem hroničnih nezaraznih bolesti.

 

One thought on “Ministarstvo pomaže realizaciju projekta doljevačkog Doma zdravlja

  1. Ministarstvo bi najvise pomoglo kad bi smenilo direktorku znog njene nesposibnosti za organizovanje rada

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *