home Vesti Minja Subota gost Doljevca i Radio Koprijana

Minja Subota gost Doljevca i Radio Koprijana

Gostovanjem poznatog pevača i kompozitora dečjih pesama Milana Minje Subote počelo je obeležavanje Dečje nedelje i u opštini Doljevac.  Veliki broj dece pevao je danas u Javnoj biblioteci u Doljevcu uz popularne i svima dobro znane kompozicije poznatih pesnika za decu, koje je u divne note utkao baš današnji gost našeg kraja Minja Subota. Tom prilikom on je i govorio za Radio Koprijan o svom dugogodišnjem stvaralaštvu za najmladje.

Recept za dugotrajnu prisutnost na javnoj sceni, kaže, vidi u rečima Duška Radovića kojih se tokom karijere pridržavao. -“Ako deci poklanjate samo najbolje, to će dati rezultata”, govorio je Duško. Trudio sam se, zato, da moj rad uvek bude dobro osmišljen i kreativan. Time smo se vodili i ja i pesnici čije sam stihove komponovao Dobrica Erić, Ljubivoje Ršumović, Dragan Lukić, kao i moj kolega kompozitor Aca Korać i ostali. Imali smo i sreće, jer su pesnici nekada stvarali dela koja su ušla u muzičku literaturu, a divni stihovi u čitanke. Zato sada slobodno mogu reći da smo mi srećni ljudi.

Vremena su se promenila, danas se komponuje možda više, ali se sluša manje. –Pisao sam nekada, kao i sada, što često ističem, ne dečje pesme, nego pesme za decu. Kao što treba stvarati i televizijske i radio emisije za decu i porodicu.  Danas je to teško, nema takvih autora, ali biće ih. Mislim da to stanje mora uskoro da se promeni, jer  ne može biti nacionalne mreže bez kvalitetnog dečjeg programa. Nadam se da će se stvaralaštvo za decu vratiti kroz zabavno-edukativne emisije, koje su obrazac te vrste programa, jer nije cilj da se deca samo zabave, već i edukuju. Radijski programi su, smatram s druge strene, trenutno bolji, jer radio emituje dosta emisija za decu i dečjih pesama, ali što se tiče televizije tu je trenutno dosta čudna situacija, da ne kažem nešto drugo, kaže Subota za Radio Koprijan.

Bez obzira na devetu deceniju života Minja Subota je i dalje aktivan, kako kao deo mnogih kulturno-zabavnih manifestacija, tako i kao kompozitor. –Ja sam i dalje u Dečjem kulturnom centru Beograda, gde sam bio i pre trideset godina, tokom kojih smo stvorili neke od najlepših stvari za decu. Izdvojio bih Radost Evrope, koja je ove godine čak pedeseta po redu. Zamislite 22 evropske zemlje u našem glavnom gradu. Upravo zahvaljujući ovoj manifestaciji mi nikad nismo ni izašli iz Evrope. Pokrenuli smo takodje i festival Svesrpski dečji sabor, koji je bio u junu. Došla su deca našeg porekla iz čitavog sveta. Mi ih dočekamo, ugostimo. Oni tokom pet dana, koliko festival traje, borave u domovima svojih vršnjaka, a obidju i Vukov sabor i sve znamenitosti glavnog grada, i druge lepe oblasti u našoj zemlji. Mnogi od njih ne govore srpski jezik i nikada nisu bili u Srbiji, zemlji svojih predaka. Za takve se manifestacije treba boriti.

Nedavno je ističe komponovao i nekoliko pesama, na stihove poznatih pesnika i njegovih prijatelja. – Pesma „ Pozdrav iz Srbije“ već je himna Svesrpskog dečjeg sabora, a refren glasi: „Plovimo dok žito zlati, niz Moravu sad ti i ja, miris dunja svud nas prati, to je naša Srbija“. Takodje, veliko mi je zadovoljstvo što smo Ršum i ja najzad ostvarili ideju da komponujem njegovu poznatu pesmu „ Domovina se brani lepotom“, a izdvojio bih i još jednu pesmu mog  prijatelja i druga iz razreda, a sada velikog pesnika, Slobe Stanišića „Sloboda“. Pesma ide ovako: „Ne može to da se kupi, ne može to da se proda, u srcu se sreća skupi, njeno ime je sloboda“.

Sve pesme, koje je komponovao i otpevao i danas se rado slušaju. Znaju ih i ova sadašnja, a nisu ih zaboravila ni ona nekadašnja deca, sada odrasli ljudi. A Minja Subota i sada, kao i nekada, svoje  nastupe počinje i završava pesmom “Deca su ukras sveta”.

J.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *