home Društvo, Vesti MUP će kontrolisati da li prevoznici poštuju odredbe Pravilnika o načinu obavlјanja organizovanog prevoza dece

MUP će kontrolisati da li prevoznici poštuju odredbe Pravilnika o načinu obavlјanja organizovanog prevoza dece

Ministarstvo unutrašnjih poslova će u cilјu zaštite bezbednosti dece i nastavnog osoblјa u narednom periodu kontrolisati da li prevoznici poštuju odredbe Pravilnika o načinu obavlјanja organizovanog prevoza dece, imajući u vidu da predstoji period učestalijih đačkih ekskurzija i rekreativne nastave.

Iz MUP-a podsećaju da je organizator prevoza dužan da najkasnije u roku od 48 časova pre otpočinjanja prevoza obavesti nadležni organ unutrašnjih poslova o prevozniku, mestu i vremenu polaska, broju angažovanih autobusa, broju angažovanih vozača autobusa i broju prijavlјene dece i drugih lica koja učestvuju u izvođenju putovanja, kako bi saobraćajna policija mogla blagovremeno da izvrši kontrolu svih autobusa i vozača.

U saopštenju se navodi da će pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova dosledno kontrolisati da li autobusi i vozači autobusa ispunjavaju sve uslove propisane Pravilnikom o načinu obavlјanja  organizovanog prevoza dece i neće dozvoliti otpočinjanje prevoza dece dok ne budu ispunjeni svi propisani uslovi. Takođe, biće intenziviran nadzor u sedištima prevoznika, kako bi se sprečile i sankcionisale nepravilnosti koje su utvrđene u prethodnom periodu.

U slučaju saznanja da škole kao organizatori đačkih ekskurzija nisu blagovremeno obavestile Ministarstvo unutrašnjih poslova o realizaciji ekskurzije, biće obavešteno Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  radi preduzimanja mera iz njihove nadležnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *