home Društvo, Vesti Na simulaciji testa iz matematike 175 doljevačkih osmaka

Na simulaciji testa iz matematike 175 doljevačkih osmaka

Doljevački osmaci, njih 175, od ukupno 177 danas su, kao i njihovi vršnjaci u celoj zemlji, posle dva i po meseca odsustvovanja iz škole zbog korona virusa, ponovo seli  u školske klupe, kako bi na probnom testu male mature iz matematike pokazali do sada naučeno. Juče su u školama preuzeli testove iz srpskog (maternjeg) jezika i kombinovani test, koje su uradili kod kuće i danas popunjene vratili u školu, a rezultate očekuju sutra, kada će onlajn moći da provere šta su uradili i koliko su bodova osvojili. Zbog i dalje prisutne pretnje zbog korona virusa u učionicama je bilo po devetoro djaka, a svi su bili obavezni da nose maske.

Ova simulacija završnog ispita protekla je u najboljem redu rekao je u izjavi Radio Koprijanu direktor OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu Goran Ilić. –Samo dvoje malih maturanata nije radilo ovaj probni test,  a svi su juče preuzete testove iz srpkog i kombinovani test vratili uradjen, čime su pokazali ozbiljnost, što se od njih i očekivalo. Testovi su, dodaje Ilić, spakovani i poslati u Beograd gde će biti pregledani, a svi učenici će onlajn, uz pomoć šifri koje su dobili, moći sutra da provere rezultate.

Za naš radio neki od učenika završnog razreda rekli su da je težina zadataka bila očekivana, a da im je oko sat i po vremena bilo potrebno da urade ceo test. –Ko je učio nije mu bilo teško da uradi skoro sve, kaže jedan od malih maturanata. Ja nisam siguran samo oko ispravnosti poslednjeg zadatka, ali dobro je to što sam na ovoj probi imao priliku da vidim šta još uvek ne znam dobro, pa ću to vežbati do polaganja završnog ispita za dve nedelje.

Inače, novina ove godine je što će pregledanje testova biti digitalno. Proba male mature prilika je da se đaci upoznaju sa procedurama koje ih čekaju na završnom ispitu, ali i da se i testira softver koji će da se koristi na završnom ispitu. Zadatke zatvorenog tipa, gde su ponuđeni odgovori, pregleda softver, a zadatke otvorenog tipa gde đaci treba da napišu tačan odgovor pregledaju nastavnici.

Mala matura biće organizovana 17, 18. i 19. juna. Na malu maturu moraju da izađu svi učenici, jer je to kruna osmogodišnjeg školovanja. Broj osvojenih bodova važan je zbog upisa u željenu srednju školu.

J.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *