home Društvo, Vesti O izboru udžbenika neće odlučivati roditelji

O izboru udžbenika neće odlučivati roditelji

Najnovijim dopunama krovnog propisa u obrazovanju precizirano je da u skladu sa Zakonom o udžbenicima škola bira i odlučuje koje će se knjige koristiti u nastavi, a o izboru samo obaveštava savet roditelja, piše list Politika.

Roditelji se, po važećim zakonima, ništa ne pitaju u izboru udžbenika iz kojih će učiti đaci, već je dužnost škole da ih obavesti koje su knjige odabrali učitelji i nastavnici. Poslednjim izmenama krovnog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koje je usvojila Narodna skupština i nakon objavljivanja u „Službenom glasniku” zvanično će stupiti na snagu – član koji nalaže da savet roditelja učestvuje u izboru udžbenika dopunjen je rečima „u skladu sa zakonom kojim se uređuju udžbenici”. A po Zakonu o udžbenicima: „Škola iz kataloga udžbenika bira udžbenik za svaki predmet u svakom razredu, o čemu obaveštava savet roditelja. Odluku o izboru udžbenika donosi nastavničko veće na obrazložen predlog stručnih veća za oblasti predmeta, odnosno stručnog veća za razrednu nastavu.” Time je potvrđeno da roditelji zapravo nemaju pravo glasa, niti je škola u obavezi da se s njima konsultuje dok prosvetni radnici biraju udžbenike koje će na časovima koristiti njihovi đaci.

Ranije, pre ove dopune, u krovnom zakonu pisalo je samo da savet roditelja učestvuje u izboru udžbenika, ali ne i na koji način. Otkako su pažnju roditelja osvojile vesti o „besplatnim” udžbenicima koje je ponudila Fondacija „Alek Kavčić”, to nedorečeno pravilo u praksi je počelo da se doslovno tumačiti kao da roditelji imaju pravo da utiču na odabir knjiga iz kojih će učiti đaci, da treba da se izjasne, da škola treba da čuje i uvaži njihove predloge. Takvu ulogu roditelja istovremeno onemogućavao je Zakon o udžbenicima, koji nedvosmisleno nalaže da je obaveza škole da roditelje samo obavesti o udžbenicima koje su odabrala stručna nastavnička veća.

Zbog neusklađenosti ovih zakona i dilema koje iz toga proističu zaštitnik građana je, krajem juna ove godine, zahtevao da resorno Ministarstvo prosvete odgovarajućim izmenama uskladi odredbe ovih propisa da bi se jasno definisala uloga saveta roditelja u postupku odabira udžbenika i time unapredilo pravo deteta na obrazovanje. Prosvetni vrh sada je izašao u susret tom zahtevu ombudsmana. U obrazloženju izmene člana krovnog zakona koji se tiče izbora udžbenika navodi se da je dopunjen „radi preciziranja nadležnosti saveta roditelja u ustanovi u postupku predlaganja sadržaja vannastavnih programa i aktivnosti i u postupku izbora udžbenika, a što će preciznije biti uređeno posebnim zakonom kojim se uređuju udžbenici”.

U prosvetnim i izdavačkim krugovima preovlađuje stav da roditelji nisu stručni, da zato i ne treba da se mešaju u izbor udžbenika i da bi njihovo učešće u odlučivanju o tome koja će se osnovna nastavna sredstva koristiti u učionici narušilo autonomiju nastavnika.

Upravo tako. Roditelji ne učestvuju u izboru udžbenika, tako je svuda u svetu i to je jedino ispravno. Profesori biraju udžbenike prema svojim metodama rada, koji im najviše odgovaraju da najbolje prenesu znanje učenicima. Ne mislim da Zakon o udžbenicima po tom pitanju treba da se menja, nego treba da se poštuje, a ne poštuje se. Druga je stvar što je kod nas zakon samo teorija, on zabranjuje poklone prosvetnim radnicima, a u praksi imamo podmićivanje na svim mogućim nivoima, što država ili neće ili nije sposobna da reši. Znači, formalno je zakon u redu, a praktično udžbenike biraju direktori zbog poklona, a mnogi nastavnici nemaju posao za stalno i zavise od direktora pa biraju šta im se kaže – ukazuje za list Politiku prof. Mićo Mitrović, predsednik skupštine Udruženja izdavača udžbenika, nastavnih sredstava i učila Srbije, čiji su članovi: „Gerundijum”, „Eduka”, „Klet”, „Kreativni centar”, „Vulkan”, „Saznanje”…

Profesor Aleksandar Kavčić, osnivač Fondacije „Alek Kavčić”, za „Politiku” kaže da nije iznenađen što su izdavači mahom zadovoljni promenama koje onemogućavaju da roditelji učestvuju u izboru udžbenika. On podseća da u Srbiji ne postoji zvanična institucija koja ocenjuje kvalitet udžbenika, a da se u oficijelnom katalogu nalaze svi udžbenici koji su dobili odobrenje resornog ministarstva na osnovu usaglašenosti s planovima i programima nastave. Po njegovom mišljenju, izgleda da se namerno prećutkuje ta važna činjenica.

Mislim da će se ovaj zakon teško sprovesti ako se roditelji udruže. Odavno znamo da zakone o udžbenicima u Srbiji nesmetano lobiraju strani izdavači. Zakoni se pišu za potrebe profita izdavača, ne za obrazovanje đaka. Poslednjim izmenama propisa, pod izgovorom da roditelji „nisu stručni”, pokušavaju roditeljima da otmu Ustavom zagarantovano pravo na besplatno obrazovanje dece – tumači Kavčić, a prenosi Politika.

On naglašava da roditelji moraju da budu svesni da udžbenik nije obavezan, a da nastavnik ima obavezu da predaje po planu i programu, ne po udžbeniku.

– Roditelj ima pravo da odbije da kupi udžbenik ili da kupi bilo koji odobreni udžbenik koji mu odgovara, bez bojazni da će nastavnik diskriminisati njegovo dete u školi. Osnovno je pravilo da bira onaj ko plaća! To nijedan zakon ne može da ospori. Samo udruženi roditelji mogu pokazati ko zaista bira udžbenike, i to svojim novčanicima. Tržište je slobodno samo kada potrošač slobodno bira proizvod koji će kupiti, a ne kada mu neko dugi nameće taj izbor – to je onda zapravo porez koji izdavači ubiraju od roditelja, a nastavnici koji ne dozvoljavaju roditelju izbor udžbenika zapravo su saučesnici u toj pljački – zaključuje Kavčić.

AUTOR: Politika.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *