home Društvo, Vesti Obeležen Dan opštine Doljevac

Obeležen Dan opštine Doljevac

Svečanom sednicom, dodelom priznanja i kulturno-umetničkim programom obeležen je danas 13.oktobar Dan opštine Doljevac. U velikoj sali doljevačke Javne biblioteke u prisustvu velikog broja zvanica, lokalnih čelnika i stanovnika doljevačkog kraja sednicu je otvorio predsednik SO Doljevac Dejan Smiljković, a zvanicama se obratio i predsednik opštine Doljevac Goran Ljubić. Dodeljeno je ukupno 13 priznanja i to deset zaslužnim ustanovama i preduzećima, a tri istaknutim pojedincima.

Predstavnik EU PRO dobija priznanje

Predsednik SO Doljevac Dejan Smiljković  istakao je tom prilikom da je cilj lokalne samouprave u proteklom periodu bio stvaranje boljih uslova za život i rad gradjana, što je, kako je dodao, prepoznala i Vlada Republike Srbije, kao i nadležna ministarstva što je za rezultat imalo realizaciju brojnih projekata. – Infrastrukturni projekti, velike investicije, uvećanje budžeta, socijalna davanja, samo je nešto od onoga što karakteriše naš rad. Kad to kažem mislim konkretno na izgradnju  putne mreže, gde se kao najznačajnija ističe rekonstrukcija starog auto-puta, zatim povezivanje vodosistema „Pusta reka“ na sistem „NIVOS“, kao i primarne mreže vodosistema u Industrijskoj zoni u Pukovcu,  izgradnja Obrazovnog centra u Doljevcu, koja je  koštala 240 miliona dinara, PU „Lane“ u Pukovcu i stare škole u istom mestu, kao i OŠ „Vuk Karadžić“ u Malošištu, u vrednosti od 78 miliona dinara. Takodje, ne treba zapostaviti ni rekonstrukciju i dogradnju Javne biblioteke u Doljevcu, koja je koštala 12,5 miliona dinara, stadiona u Pukovcu, klizišta u Malošištu. Pored svega toga uskoro se završava izgradnja distributivnog centra u Industrijskoj zoni Pukovac.

Smiljković je takodje najavio i velike projekte koji će biti realizovani u budućem periodu. -Uskoro nas očekuje i rekonstrukcija zgrade OŠ „Vuk Karadžić“ U Doljevcu u vrednosti od 90 miliona dinara, izgradnja pukovačke pijace, faza dva, zatim priprema projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju primarnog voda za vodosnabdevanje Poslovne zone u Malošištu,  kao i sekundarne mreže za sela Doljevac, Pukovac, Orljane, Kočane, Malošište i za završetak kanalizacije u Malošištu i izgradnju kanalizacije u Belotincu.

Prema njegovim rečima, Doljevac više nije zaboravljen, već je stekao veliki ugled i prepoznatljiv je u zemlji po mnogо čemu, zahvaljujući pre svega predsedniku opštine Goranu Ljubiću i njegovom timu, koji su uložili velike napore da svi pomenuti projekti budu realizovani.

Predstavnica Sofarme dobija priznanje

Obraćajući se prisutnima predsednik opštine Doljevac Goran Ljubić istakao je, izmedju ostalog, da je u protekloj godini realizovano i više od onoga što je bilo predvidjeno. –Obećao sam sa ove govornice pre godinu dana da će ulaganja iznositi oko 10 miliona evra, a danas s punim pravom mogu reći da smo čak i premašili očekivanja, jer je  iznos ukupnih ulaganja oko 15 miliona evra. Jako sam ponosan zbog toga, a još mi je draže što mogu da najavim da ćemo na isti način nastaviti da radimo i ubuduće. Najnovija informacija, za koju sam pre dva dana dobio potvrdu, je izgradnja OMV pumpe, što znači otvaranja još oko tridesetak radnih mesta, a ako se tome pridoda još oko 40 novozaposlenih u Sofarmi, to nije ni malo zanemarljiv broj novih radnih mesta. Obaveza nam je da gradimo puteve, vodovodnu i kanalizacionu mrežu, ali mi je zapošljavanje mladih sa naše teritorije ipak  prioritet i jedan od najvećih uspeha. Zato mi je cilj da se otvori još neka firma, tim pre jer imamo sve uslove za tako nešto. Izgradili smo i novu trafo stanicu kod Akva parka, čime je rešen jedan od najznačajnijih preduslova za privlačenje novih investitora. Vrh države na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, kao i nadležna ministarstva obećali su nam da ćemo biti medju prvih deset opština u zemlji po obimu investicija u vodovodnu i kanalizacionu mrežu, čime ćemo, nadam se, trajno rešiti taj problem. Kao što sam pričao i ranije i sada ističem da do kraja mog mandata niko od naših stanovnika neće gaziti blato i svako će imati zdravu pijaću vodu i kanalizacionu mrežu. I što je takodje jako bitno nadam se razumevanju Ministarstva prosvete da iduće godine u  Doljevcu otvorimo srednju školu, ali i da do juna, kako su nam nadležni obećali, izgradimo kružni tok kod Knežičke reke i pešačku stazu od izlaza iz Malošišta do kružnog toka, kako bismo zaštitili našu decu i kako se nikada više ne bi desilo na neko pogine. Zahvalio bih se na kraju svim izvodjačima radova sa kojima smo saradjivali, a novoj firmi Sofarma želim uspešan rad u našoj opštini. Obećavam još intenzivniji rad, i posvećivanje nekim malim, ali bitnim stvarima, istakao je predsednik opštine Doljevac.

Po tradiciji  na današnjoj svečanosti dodeljena su i priznanja za postignute rezultate u privrednom, komunalnom, obrazovnom razvoju opštine i drugim oblastima. Ove godine povelje su dodeljene potpredsednici Vlade Republike Srbije, ministarki gradjevinarstva i infrastrukture Zorani Mihajlović i načelnici Nišavskog okruga Dragani Sotirovski.

KUD “Pukovački vez”
Recitatori

Plakete opštine Doljevac uručene su Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, za postignuta izuzetna dostignuća  u oblasti ekonomskog razvoja i sprovođenju projekta na teritoriji opštine Doljevac, Programu podrške Evropske unije razvoju opštine EU-PRO, za postignuta izuzetna dostignuća u oblasti ekonomskog razvoja i sprovođenju projekta na teritoriji opštine Doljevac, JP „Putevi Srbije“ Beograd, za postignuta izuzetna dostignuća u oblasti razvoja infrastrukture u opštini Doljevac, preduzeću Sopharma Trading d.o.o. Beograd, za postignuta izuzetna dostignuća u ekonomskom razvoju i ulaganja na teritoriji opštine Doljevac,  JP za vodosnabdevanje „Brestovac-Bojnik -Doljevac“ u Bojniku, za postignuta izuzetna dostignuća u oblasti vodosnabdevanja na teritoriji opštine Doljevac i Turističkoj organizaciji opštine Doljevac, za postignuta izuzetna dostignuća u oblasti razvoja turizma opštine Doljevac.

Hor “Toplički biseri”

Pohvalnicama su nagradjeni Ministarstvo kulture i informisanja, za postignute rezultate u oblasti kulture i informisanja na teritoriji opštine Doljevac, Fudbalski savez Nišavskog okruga, za postignute rezultate u  razvoju i promovisanju sporta na teritoriji opštine Doljevac, Crveni krst Doljevac, za postignute rezultate u oblasti humanitarnog rada i razvoja humanosti na teritoriji opštine Doljevac,  Mesnoj zajednici Rusna, za postignute rezultate u razvoju mesne zajednice i Goranu Iliću, direktoru OŠ „Vuk Karadžić“ Doljevac, za postignute rezultate u oblasti obrazovanja.

Petar Marković

U kulturno-umetničkom programu učestvovali su hor „Toplički biseri“ iz Žitoradje, pod rukovodstvom veroučitelja Gorana Antanaskovića, recitatori, školarci Dunja Tošić učenica 5.razreda iz Malošišta i Jovan Djordjević učenik 2.razreda iz Čapljinca, kao i deca iz PU „Lane“ Maša Mladenović, Vasilije Mahmutović,  Milica Stojanović, Jovana Grozdanović i Nemanja Ljubenović, koje su pripremale vaspitačice Biljana Miteva Milovanović i Marina Nikolić. Svoj nastup imali su i  KUD „Pukovački vez“ iz Pukovca i harmonikaš Petar Marković iz Pukovca.

 

J.K.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *