home Ekonomija, Vesti Opština Doljevac: Ograničena prodaja šećera i ulja u prodavnicama- cena šećera od 99 do 150 dinara

Opština Doljevac: Ograničena prodaja šećera i ulja u prodavnicama- cena šećera od 99 do 150 dinara

U većini trgovina na teritoriji opštine Doljevac ograničena je kupovina šećera i ulja, pa tako građani ne mogu da pazare više od 2 litra ulja ili 2 kilograma šećera.  Trgovci ističu da su ograničene količine zbog prekomerne kupovine i gomilanja zaliha, a da prave nestašice ovih proizvoda nema.

Trgovci ističu da su ograničene količine zbog prekomerne kupovine i gomilanja zaliha, a da prave nestašice ovih proizvoda nema. Cene u ovdašnjim trgovinama za kilogram šećera kreću se od 99 do 150 dinara, dok cena ulja je od 195 do 220 dinara. U Nišu kilogram šećera domaćih proizvođača košta 89,99, dok je šećer trgovačkih robnih marki nešto jeftiniji i košta 84,99 dinara. Ulje u većini niških radnji košta oko 200 dinara. I tamošnji trgovci ograničili su prodaju ovih namirnica, ali građani od jutros u mnogim radnjama, što se šećera tiče,  zatekli su prazne rafove.

Cene u marketima na teritoriji opštine Doljevac su različite tako da u jednoj radnji kilogram šećera košta 99 dinara, a litar ulja 200 dinara, u drugoj trgovini kilogram šećera se prodaje po ceni od 139 dinara, a ulje 194,99 dinara, a može da se pazari po 2 kilograma šećera i 2 litra ulja. U jednoj od trgovina za kilogram šećera treba izdvojiti 150 dinara, a za litar ulja treba izdvojiti 220 dinara, a prodaja je limitirana na  5 kilograma šećera ili 5 litara ulja.

U većini prodavnica ograničena je kupovina ovih namirnica, a kako navode trgovci jedan od razloga je taj što građani, zbog straha od novih poskupljenja, prave zalihe, a drugi što u trgovinama veće količine osnovnih životnih namirnica kupuju i preprodavci. Dodaju da ograničene količine su dovoljne za nedeljne potrebe prosečnog domaćinstva i da nema potrebe za većom kupovinom.

Primetili smo, dok smo obilazili radnje, da većina građana koji čekaju da plate namirnice, u korpama obavezno imaju pomenute namirnice, a kako su nam rekli, kupuju jer se plaše novog poskupljenja, ali najviše nestašice šećera i ulja.

U Nišu kilogram šećera domaćih proizvođača košta 89,99, dok je šećer trgovačkih robnih marki nešto jeftiniji i košta 84,99 dinara. Ulje u većini niških radnji košta oko 200 dinara. I tamošnji trgovci ograničili su prodaju ovih namirnica, ali građani od jutros u mnogim radnjama, što se šećera tiče, zatekli su prazne rafove.

Trenutno  su ograničene cene samo kilogramskog pakovanja šećera. Proizvođači i trgovci mogu slobodno da formiraju cene težih pakovanja – od 5,10 i 50 kilograma – što potrošači ne znaju, pa onda dođe do zabune na kasi.

Podsetimo Vlada je na poslednjoj sednici, krajem aprila,  u cilјu zaštite standarda građana produžila i važenje Uredbe o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica za narednih 60 dana, tako što će cena šećera, brašna tip 400 i tip 500, suncokretovog ulјa i svinjskog buta ostati nepromenjena, što znači da neće prelaziti nivo cena tih proizvoda na dan 15. novembar 2021. godine. Tačnije, ograničenje cena primenjuje se na šećer kristal u pakovanju od jednog kilograma, brašno tip 400 i tip 500 u pakovanju do pet kilograma, uklјučujući i pet kilograma, jestivo suncokretovo ulјe u pakovanju od  jednog litra i svinjski but.

Izmenama Uredbe je precizirano da maksimalna maloprodajna cena UHT mleka sa 2,8 procenata mlečne masti ne sme prelaziti 113,99 dinara po litru, a koja uklјučuje trgovačku maržu koja maksimalno može iznositi 12%.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *