home Društvo, Vesti Opština Doljevac: U toku prijavljivanje za popisivače

Opština Doljevac: U toku prijavljivanje za popisivače

Republički zavod za statistiku uputio je  javni poziv svim zainteresovanim građanima da se prijave za posao popisivača u Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. koji se sprovodi u periodu od 1. do 31. oktobra 2022. godine. Rok za prijavu popisivača je do 5.avgusta, a rang-liste prijavljenih kandidata za popisivače biće objavljena 10. avgusta.

Iz lokalne samouprave Doljevac ističu da je popis stanovništva, domaćinstava i stanova , po sadržaju i obimu, najmasovnije i najkompleksnije statističko istraživanje koje se sprovodi u skoro svim zemlјama sveta, na svakih deset godina.

Selekciju prijavljenih kandidata vršiće popisna Komisija opštine Doljevac.

  • Popisom se obezbeđuju potpuni i kvalitetni statistički podaci o stanovništvu, njegovoj starosnoj i polnoj strukturi, obrazovnoj i bračnoj strukturi, o ekonomskoj aktivnosti, o strukturi domaćinstava i porodica i o stambenom fondu. Prikuplјeni podaci od izuzetnog su značaja za ocenu trenutnog stanja, kao i za buduće planiranje i donošenje različitih strategija, kako na nacionalnom tako i lokalnom nivou- dodaju iz lokalne samouprave Doljevac.

Na konkurs se mogu prijaviti državljani Srbije sa prebivalištem u Srbiji, koji imaju najmanje 18 godina i stečeno najmanje trogodišnje obrazovanje.

Potrebno je i da kandidat nije osuđivan, da protiv kandidata nije pokrenuta istraga i da se protiv njega ne vodi krivični postupak.

Od posebnih uslova koje kandidat treba da ispuni su i poznavanje rada na računaru  (MS Office, internet), što će biti proveravano tokom testiranja kandidata kao i da imaju mogućnost pristupa internetu tokom perioda angažovanja.

Maksimalan broj bodova koje kandidat može da ostvari je 47, a boduju se kompentencije, trenutni radni status kao i prethodno iskustvo. Tako će najviše bodova imati osobe sa višim stepenom obrazovanja, nezaposleni kao i oni sa prethodnim iskustvom popisivača.

Zainteresovani kandidati mogu se prijaviti za rad samo na teritoriji opštine ili grada u kojem stanuju ili žive. Kandidat može da popuni samo jednu prijavu.

Popisivači imaju obavezu da pre početka popisivanja prisustvuju petodnevnoj obuci, savladaju metodologiju Popisa i rad u aplikaciji za prikuplјanje podataka i da obiđu teren sa instruktorom. Od 1. do 31. oktobra dužni su da popišu sve jedinice popisa (stanove, domaćinstva i lica), na teritoriji koja im je dodelјena, koristeći laptop za unos podataka u elektronske upitnike.

Kako stoji u pozivu period angažovanja popisivača je od 23. septembra do 31. oktobra 2022. godine.

Rang-liste prijavljenih kandidata za popisivače biće objavljena 10. avgusta. Kandidati zatim predaju dokumentaciju i treba da prođu testiranje rada na računaru u periodu od 13. do 19. avgusta.

Objavljivanje preliminarne liste biće 20.avgusta, kada će moći da se ulože prigovori ili žalbe. Objavljivanje konačne liste kandidata koji se pozivaju na obuku zakazano je za 26. avgust.

Zainteresovani kandidati mogu da se prijave popunjavanjem elektronske prijave.

Finansijska sredstva za sprovođenje Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine zajednički su obezbedile Republika Srbija i Evropska unija.

M.J.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *