home Društvo, Vesti OŠ “Vuk Karadžić”: Još se ne zna kako će biti nadoknadjeni časovi zbog produženja raspusta

OŠ “Vuk Karadžić”: Još se ne zna kako će biti nadoknadjeni časovi zbog produženja raspusta

Doljevački školarci, kao i njihovi vršnjaci u ostalim delovima Centralne Srbije, neplanirano, zbog sprečavanja širenja virusa gripa, imaće duži zimski raspust no što je školskim kalendarom predvidjeno. Umesto predstojećeg utorka 18.februara, u klupe će sesti u ponedeljak 24. februara. I dok se većina njih raduje, zbog većeg broja slobodnih dana, neki se i pitaju kako će nadoknaditi propušteno i da li će im radne subote povećati broj nastavnih dana u drugom pologodištu na šest tokom četiri nedelje.

Druga opcija, koja je podsetimo bila aktuelna i prošle godine, kada je takodje bilo odlaganja drugog polugodišta iz istog razloga, je produženje časova za po 15 minuta, održavanje pretčasa ili dodatnog šestog ili sedmog časa. U doljevačkoj osmoletki, kako  nam je jutros rečeno, još uvek nije poznato kako će se propušteno nadoknaditi, tako da se, kako ističu, sve opcije još uvek razmatraju.

Pored školaraca, duže će odmarati i ovdašnji predškolci, čiji se kalendar rada poklapa sa školskim, tako da će se vesela dečja graja iz PU „Lane“ čuti tek zadnje nedelje februara, dok mešovite i jaslene grupe rade uobičajeno, odnosno i tokom trajanja raspusta.

Podsetimo, kako je istakao ministar prosvete Mladen Šarčević, odluka  o produženju raspusta je doneta posle konsultacija sa Institutom za javno zdravlje “Batut” i Ministarstvom zdravlja koje je prethodno dalo preporuku da se produži zimski raspust, kako bi se smanjilo širenje virusa gripa. Lekari kažu  da je zimski raspust usporio širenje respiratornih infekcija i virusa gripa, da je tokom prošle nedelje zabeležen pad oboljenja sličnih gripu za oko 2.000 u odnosu na nedelju koja joj je prethodila, ali da je to i dalje na visokom nivou. Podsećaju da je u februaru maksimalna aktivnost virusa gripa i da produženje raspusta može da uspori dalje širenje.

Inače, letnji raspust, za učenike od prvog do sedmog razreda, počinje u sredu, 17. juna. Maturanti se raspuštaju 14 dana ranije jer je njima poslednji nastavni dan 2. jun.

J.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *