home Društvo, Vesti Otpočeli radovi na čišćenju terena oko Koprijan tvrdjave

Otpočeli radovi na čišćenju terena oko Koprijan tvrdjave

Najznačajniji istorijski lokalitet u opštini Doljevac, legendarni Korvin grad, koji je godinama pred našim očima propadano i polako, ali sigurno nestajao, trebalo bi da dočeka nove, lepše dane. Taj proces nije ni lak, ni brz, ali najbitnije je da se krenulo sa polazne tačke, koja, za sada, predvidja čišćenje terena i početna geofizička istraživanja ovog  nalazišta, kao i izradu projektno-tehničke dokumentacije postojećeg stanja arhitekture ovog sredjevekovnog utvrdjenja, izgradjenog u drugoj polovini XIV stoleća, u vreme kada se sprska carevina raspadala, vlast dolazila do ruku oblasnih gospodara, a turska najezda postajala sve izvesnija.

S tim u vezi, kako nam je rečeno u JKP Doljevac, danas je počelo čišćenje terena, neophodno da bi se pristupilo lokalitetu i otpočelo istraživanje. Posao vredan oko pola miliona dinara, koje izdvaja lokalna samouprava, trebalo bi da bude završen do kraja nedelje, ukoliko vremenske prilike budu povoljne, naglašava direktor JKP Doljevac koje obavlja taj posao, Dalibor Stamenković.

Inače, podsetimo Ministarstvo kulture i informisanja RS odobrilo je, u okviru konkursa „Gradovi u fokusu 2020.“ dva projekta vezana za ovaj lokalitet, koje će realizovati Zavod za zaštitu spomenika Niš u vrednosti od 1,7 miliona dinara. Ovi radovi otpočeće odmah posle čišćenja terena koji je u toku.

J.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *