home Društvo, Vesti Otvorena Covid-19 ambulanta u doljevačkom Domu zdravlja

Otvorena Covid-19 ambulanta u doljevačkom Domu zdravlja

Građani koji imaju simptome oboljevanja od Covid-19, povišena temperatura, kašalj, bol u grlu, treba da se odmah, bez odlaganja, upute u posebne ambulante domova zdravlja koje su opredeljenje za pacijente sa respiratornim infekcijama i temperaturom, poručuju iz Ministarstva zdravlja. U tim ambulantama će svakome sa navedenim simptomima biti urađena dijagnostika, odnosno rentgenski pregled pluća, krvna slika i izmerena temperatura i dato mišljenje za dalje lečenje.  Pregled ne mora da se zakaže telefonom, a ambulante će raditi 24 časa dnevno. Građani sa teritorije opštine Doljevac, sa ovakvim simptomima, treba da se jave u Dom zdravlja Doljevac na prvom ulazu gde se nalaze posebne ordinacije.

Dom zdravlja Doljevac otvorio je posebnu ordinaciju isključivo za prijem pacijenata sa simptomima povišene temperature i akutnim respiratornim tegobama.

Odeljenje za covid-19 u doljevačkom Domu zdravlja

Pacijenti koji imaju kašalj, slinave ili  imaju povišenu telesnu temperaturu obavezni su da se jave u ovu ordinaciju koja se nalazi na prvom ulazu ove ustanove u prostorijama gde je bila fizikalna medicina.

Odeljenje za izolaciju

Iz Doma zdravlja apeluju da svi pacijenti koji imaju ove simptome ne odlaze u lokalne ambulante, već se isključivo jave lekaru  u Doljevcu u posebno otvorenoj ordinaciji. Ovaj prostor je preuređen za prijem pacijenata za koje se sumnja da su obeleli od virusa i tu se nalazi dežurni lekar, zasebni prostor za intervencije i prostor za izolaciju. Oboleli  sa simptomima povišene temperature i akutnim respiratornim tegobama  u ovom posebnom prostoru dobiće  potrebne informacije i terapiju. Ordinacija će raditi od 7 do 22h svakog dana. Takođe, u ovoj zdravstvenoj ustanovi preduzete su sve mere prevencije, tako da se na svim ulazima pacijentima meri telesna temperatura bezkontaktnim toplomerima i u zavisnosti od simptoma vrši trijaža.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlјa Berislav Vekić rekao je da su se medicinski radnici obučili u poslednje dve nedelјe za postupanje u ovakvim situacijama i da će nakon pregleda lekara, eventualnog rendgena ili analize krvi biti doneta odluka o dalјem lečenju. Vekić je kazao da kretanje posle 17 časova u takvim slučajevima neće biti problem i da će građani u ambulanti dobiti odgovarajuću dokumentaciju kako bi mogli da se vrate kućama.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *