home Društvo, Vesti Pacijenti informišu lekare o nestašici pojedinih lekova

Pacijenti informišu lekare o nestašici pojedinih lekova

Čekaonice u domovima zdravlja ovih dana pune su pacijenata koji se žale na prehlade i razne vrste respiratornih infekcija. Lekari objašnjavaju da su promene vremena i povratak đaka u škole jedan od razloga što se infekcije brže šire, pa se i mali i veliki pacijenti žale na glavobolju, malaksalost, bolove u grlu, infekcije oka i uva, piše list „Politika“.

Međutim, pojedini građani naglašavaju da se dešava da se bolesni šetaju od lekara do apotekara jer nekih lekova i kapi, koje su im propisali lekari, nema u apotekama. To se posebno odnosi na preparate koji su potrebni za probleme sa očima.

Apotekari kažu da trenutno vlada nestašica kapi za oči, antibiotskih kapi, marocen kapi,  deksametazon-neomicin kapi, gentokulin kapi, hloramfenikol masti za oči…

S druge strane, u Ministarstvu zdravlja pojašnjavaju da su od proizvođača navedenih lekova dobili informacije da se normalizacija snabdevanja očekuje u narednom periodu.
Međutim, Marija Petrović šef Niške apoteke u Doljevcu ističe da na tržištu postoje terapijske paralele, tako da pacijenti ne treba da brinu da će ostati bez propisanog leka.

  • Marocen kapi su već duže vreme deficitarne, ali zato postoji zamena za ovaj lek, tačnije pacijenti mogu da uzmu lek drugog proizvođača koji je istovetan po hemijskom sastavu sa lekom kog nema u apotekama. Slična situacija je i sa deksametazon-neomicin kapima, gentokulin kapima i hloramfenikolom masti za oči, jer postoje zamene za ove lekove koje su istovetne po sastavu- kaže Marija Petrović.

Izabrani lekari u domovima zdravlja smatraju da treba uvesti pravilo da se oni obaveštavaju kada neki medikament ili preparat nedostaje jer im onda pacijenti ne bi pravili probleme kada se nezadovoljni vrate u dom zdravlja iz apoteke zbog toga što nema lekova koje su im propisali, piše Politika.

U domove zdravlja u toku meseca stiže vakcina protiv gripa, pa se hroničnim bolesnicima i onima koji su u stalnom kontaktu sa ljudima zbog prirode posla savetuje da je obavezno prime. Država je naručila oko 290.000 doza, za 48.000 više nego prethodnih godina, jer se očekuje povećano interesovanje. Reč je o uvoznoj vakcini.

M.Jovanović/ www.politika.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *