home Društvo, Vesti Počinje Dečija književna kolonija u Doljevcu

Počinje Dečija književna kolonija u Doljevcu

Dečija književna kolonija, jedinstveno kulturno dešavanje na jugoistoku Srbije počinje u ponedeljak 23., a traje do subote, 28.septembra. Ova kolonija deseta je po redu, a i ovoga puta organizuje je Javna biblioteka u Doljevcu. Učestvuju deca starijih razreda osnovne škole. Učešće je najavilo petnaestoro dece iz Vranja, Kragujevca, Blaca, Merošine, Niša i Doljevca. Mnogi od njih na ovo okupljanje vraćaju se po drugi ili treći put, a ima i gostiju koji premijerno dolaze. Svečano  otvaranje je u ponedeljak 23.septembra ispred zgrade Javne biblioteke u 11 časova.

Prema rečima organizatora, svrha Dečije književne kolonije je da afirmiše književno stvaralaštvo kod najmladjih. –Želimo da približimo knjigu najmlađoj populaciji, da ih edukujemo, razvijamo književno izražavanje i što humaniju komunikaciju među decom i ljudima, da tragamo za suštinskim vrednostima pisane reči, da deca što sugestivnije iskazuju misli i osećanja, ali želimo i da popularišemo književnosti i širimo krug dečijih pisaca i ljubitelja knjige među decom, kao i da afirmišemo talentovane mlade pesnike, kaže u izjavi za Radio Koprijan direktor Javne biblioteke Bogi Mitić.

Planirane su i kreativne radionice sa mentorima- pesnicima koji pišu za decu, posete školama, istorijskim znamenitostima i drugim zanimljivim destinacijama. –Mentori koji će raditi sa decom biće poznati dečiji pesnici iz Doljevca, ali i šire, a imamo u planu da pored svega toga za decu organizujemo i posete Koprijan tvrdjavi, crkvi Sv. Jovana na brdu Kukumiga, Čegru, Ćele kuli, dodaje Mitić.

Tokom trajanja kolonije deca-pesnici boraviće u prostorijama Crvenog krsta u Doljevcu, kao i ranijih godina.

Nakon završetka ove manifestacije Javna biblioteka će, kao što je to činila i ranije, štampati Zbornik pesama nastalih na Dečjoj književnoj koloniji.

J.Kozomara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *