home Društvo, Vesti Poplave u opštini Doljevac- Proglašena vanredna situacija

Poplave u opštini Doljevac- Proglašena vanredna situacija

U opštini Doljevac zbog poplava proglašena je vanredna situacija.  Reka Toplica izlila se na više mesta, a najkritičnije je bilo tokom noći u Šarlincu, Šainovcu, Orljanu i u Domu za stara i invalidna lica u Doljevcu. Ugroženo je oko 50 kuća. U najvećem poplavnom talasu nivo vode Toplice dostizao je oko 4,5 metra. Najbitnije je, da pored materijalne štete, svi evakuisani građani su dobro.

Gornji Doljevac

Evakuisano je oko 70 stanovnika Šarlinca u tamošnji Dom kulture, kao i domaće životinje. Takođe, evakuisani su i stanovnici jednog dela dela Doljevca i Šainovca i oni su smešteni u prostorije Crvenog krsta u Doljevcu. Tokom noći pravljeni su dodatni bedemi i podignuti nasipi. Podzemne vode pojavile su se i u podrumima kuća i stambenim zgradama pored obale Toplice u Doljevcu. Poplavljene su i kuće i poslovni objekti u Doljevcu koja su blizu korita reke Toplice.

Kritično je bilo i u jednom delu Šainovca, gde se izlio Dulin potok.

I u Orljanu svoje korito napustila je Jugbogdanovačka reka.

Pod vodom je i poljoprivredno zemljište u  Doljevca, Šarlincu i Orljanu, a kolika je šteta procenjivaće se kada se Toplica vrati u svoje korito.

Tokom noći pomoć su pružili zaposleni iz Srbijavode koji su i proglasili vanrednu odbranu od poplava na Toplici –  kao i zaposleni u Vodogradnji Pukovac, koji su prevozili kamione sa peskom za pravljenje nasipa i bedema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *