home Ekonomija, Vesti Preko projekta “Čista Srbija” za opštinu Doljevac izdvojena sredstva za 45 kilometara kanalizacione infrastrukture

Preko projekta “Čista Srbija” za opštinu Doljevac izdvojena sredstva za 45 kilometara kanalizacione infrastrukture

Ukupno 16 opština na jugu Srbije, medju kojima i Opština Doljevac, u narednoj godini značajno će napredovati u izgradnji komunalne infrastrukture, preko projekta „Čista Srbija“. Projekat finansira Ministarstvo gradjevinarstva i infrastrukture, rečeno je na sastanku predstavnika ovog ministarstva i lokalnih samouprava iz Doljevca, Svrljiga, Vlasotinca, Bojnika i Grada Prokuplja, održanom danas u Doljevcu. Kako je tom prilikom rečeno, za projekte za komunalnu infrastrukturu u 16 opština juga zemlje, izdvojeno je ukupno oko 400 miliona evra za preko 800 kilometara mreže, što će obuhvatiti oko 200 000 ljudi.

Konkretno, na teritoriji Opštine Doljevac, radiće se ukupno 45,6 kilometara kanalizacione mreže u nekoliko sela. Projektom je predvidjena izgradnja fekalne kanalizacije u Malošištu u dužini od 7,2 kilometra,  primarna i sekundarna mreža za naselja Belotinac i Čaljinac u dužini od 16,3 kilometra, mreža u istočnom delu Pukovca, sekundarna kanalizaciona mreža za Doljevac, kao i sabirni kolektori. Vrednost radova bez PDV-a iznosi 961 milion dinara. U planu je takodje i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Čapljincu i Doljevcu.

Sastanku u Opštini Doljevac danas su prisustvovali predstavnici Opština Svrljig, gde se radi oko 6 kilometara mreže, Vlasotince, gde je projektom predvidjen obuhvat skoro 80 kilometara i Grada Prokuplja, gde će se raditi 26 kilometara kanalizacione mreže, kao i Bojnika. Iz Ministarstva gradjevinarstva prisustvovali su državni sekretari Isidora Burić i Dragan Stevanović, kao i pomoćnik ministra Dušan Radonjić.

Državna sekretarka Isidora Burić rekla je u izjavi Radio Koprijanu da je projekat “Čista Srbija” trenutno najveći ekološki projekat i najveći projekat izgradnje i rekonstrukcije komunalne infrastrukture u Srbiji, koji se sprovodi u 65 jedinica lokalne samouprava, predvidja izgradnju 5,2 hiljade kilometara kanalizacione mreže i ukupno 157 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, čime će biti obuhvaćeno ukupno 2,5 miliona stanovnika naše zemlje. –Radovi se trenutno, kada govorimo o jugu Srbije, izvode u Svrljigu, a u planu je da ostale pomenute opštine u ovom delu zemlje u proces realizacije projekta udju početkom naredne godine. Povod sastanka je da se sa opštinama, a na osnovu dosadanjih iskustava, vidi na koje se probleme nailazilo, jer je projekat vrlo kompleksan, kako su ti problemi prevazidjeni, s ciljem da sve druge opštine u proces realizacije udju spremnije. Ovo je bio prvi sastanak na jugu Srbije, i mogu reći da je bio vrlo koristan za sve učesnike projekta. Nakon realizacije predvidjenih projektnih aktivnosti kvalitet života ljudi i u gradskim i u seoskim sredinama značajno će se poboljšati, a poboljšaće se i ekološki aspekt cele ove priče, kroz očuvanje vodnih resursa. 

Kako je naglasila, s obzirom na to da Opština Doljevac već ima spremnu potrebnu projektno-tehničku dokumentaciju, može se očekivati da realizacija projekta kod nas počne od marta iduće godine.

Državni sekretar Dragan Stevanović naglasio je posle sastanka da će u 2023. Vlada Srbije mnogo energije uložiti da se ostvari projektovani rast, kao odgovor na sve izazove eksternog karaktera, političke, ekonomske i finansijske. Gradjevina će svakako, ističe, biti u fokusu. – Realizacija projekata komunalne infrastrukture sprovodi se preko ukupno tri projekta, od kojih je “Čista Srbija”, koji se radi sa kineskim partnerom CRBC-om, najveći, u cilju unapredjenja standarda i kvaliteta života gradjana juga Srbije. Istakao je takodje da će pri Ministarstvu gradjevinarstva i infrastrukture biti formira i tim, posebno Komunalno odeljenje, koje će se baviti isključivo “Čistom Srbijom”. -Postoje još neki bitni projekti koji se rade na jugu Srbije a koje bih pomenuo. Naime, u Grdeličkoj klisuri, na Koridoru 10, rade se dva mosta sa pristupnim saobraćajnicama, takodje vrlo je važna rekonstrukcija pruge Niš-Brestovac, a u Nišu u narednom periodu radiće se obilaznica, kako bi se rešilo to železničko čvorište, a u planu je i  pruga od Niša do Pirota. U prvoj polovini sledeće godine očekujemo okončanje izgradnje nove terminalne zgrade aerodroma Konstantin Veliki. Još jedan značajan projekat je regionalna deponija Niš, kao i  deponija u Vranju.

Sve to, kako je istakao Stevanović, menja sliku o jugu Srbije i zato je za sve nas važno da opštine medjusobno komuniciraju i da pomažu jedne drugima.

J.Kozomara

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *