home Društvo, Vesti Prepodobni Simeon Stolpnik obeležen je danas u crkvici na obodu Seličevice posvećenoj ovom svecu

Prepodobni Simeon Stolpnik obeležen je danas u crkvici na obodu Seličevice posvećenoj ovom svecu

Čečina danas, 14.septembra, obeležava Sabor, na praznik Prepodobnog Simeona Stolpnika. Ovom svecu posvećena je i malena crkva na obodu Seličevice, izmedju Klisure i i Čečine, gde su se danas meštani ova dva sela okupili kako bi proslavili praznik. Liturgija je, u prisustvu paroha ćurlinskog i kočanskog, održana sa početkom u 9 časova, a presečen je i slavski kolač. Domaćin slave bio je meštanin Čečine Marko Tošić, koji je donirao i dve klupe za prostor pored crkve, a u planu su i radovi na daljem uredjenju ovog prostora.

Marko Tošić sa porodicom

 

Sledeće godine čast da bude domaćin slave imaće Goran Stamenković.

Nekada je Sabor bio veliki praznik koji se obeležavao i u samom selu. U današnje vreme Sabora, kao seoske svetkovine, kada su se domaćinstva danima spremala za dolazak gostiju, nema već nekoliko decenija.

Paroh ćurlinski Đorđo Rakić, ovogodišnji domaćim Marko Tošić i domaćin za sledeću godinu Goran Stamenković

Inače, ovo crkveno zdanje bogate prošlosti, nekadašnja ranovizantijska grobnica, datira još iz VI veka. Sama grobnica je usečena je u padinu brda koje se spušta ka desnoj obali Morave, iznad puta koji vodi od Klisure ka Čečini, tako da ovo crkvište pored duhovne vrednosti koje ima za ovdašnje stanovnike, ima i izuzetan značaj za istoriju ovih prostora. Unutrašnjost crkvišta nije oslikana već se u njoj nalazi nekoliko pokretnih ikona.

J.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *