home Vesti Profesoru i pesniku Vlasti Ceniću uručena nagrada Gašino pero

Profesoru i pesniku Vlasti Ceniću uručena nagrada Gašino pero

Poznati pesnik iz našeg kraja Vlasta Cenić dobitnik je još jedne vredne nagrade za svoje bogato višedecenijsko stvaralaštvo. Na Festivalu humora za decu, 32. po redu u Lazarevcu, profesoru Ceniću uručeno je zlatno Gašino pero, za, kako stoji u obrazloženju nagrade, doprinos srpskoj književnosti. Ova nagrada se dodelјuje svake godine u okviru Medjunarodnog festivala humora za decu, koji organizuje Biblioteka „Dimitrije Tucović” u Lazarevcu od 1989. godine. Medju dobitnicima tokom godina našla su se i imena poput Ljubivoja Ršumovića, Pere Zupca, Raše Popova.

U izjavi za Radio Koprijan profesor Cenić ističe da mu ovo priznanje jako laska, tim pre jer se u književnom svetu Gašino pero smatra nagradom za životno delo. – Presrećan sam, jer kad čoveka nagrade za ono što radi, kad drugi vide i cene to, nema veće sreće, mada sve što sam do sada uradio u književnosti radio sam pre svega iz čiste ljubavi.  Inače, ovaj Medjunarodni festival humora za decu ima jednu posebnu draž, mada ove godine nije bilo publike, niti druženja sa decom, ali družili smo se mi pesnici.

Inače, dobitnik zlatnog Gašinog pera kao nagradu dobija i štampanje knjige, a ove godine promociju svoje knjige imala je prošlogodišnja dobitnica ovog priznanja Violeta Jović iz Niša. –Iduće godine u ovo vreme, kada nagrada bude odlazila u ruke 33. dobitniku,  profesor Cenić će u Lazarevcu imati, nadamo se,  promociju svoje nove knjige, kao što sam ja imala sada. Radujemo se i objavljivanu moje knjige „Kad porastem biću baba“, u kojoj se nalazi 16 priča za decu i mlade u kojima sam se potrudila da skrenem pažnju na važnost babe u odrastanju svakog deteta sa zanimljive, deci prijemčive strane. Inače, drago mi je što mogu da istaknem da nam je čast da stojimo rame uz rame sa mnogim ranijim dobitnicima Gašinog pera, a i veliko nam je zadovoljstvo što smo Vlasta i ja mogli zajedno da donesemo dušu juga, jer smo u jučerašnjem Vlastinom predstavljanju imali nastup na govoru našeg kaja, što je po mišljenju mnogih učesnika, bio najbolji program festivala.

Programom Festivala humora za decu predvidjeno i održavanje seminara o estetskom i pedagoškom u književnom delu za decu Dobrice Erića, biće predstavljene festivalske novoobjavlјene knjige, a svoj koncert imaće i Minja Subota. Danas će biti uručene i nagrade deci, pobednicima likovnog i literarnog konkursa.

.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *