home Kultura, Vesti Promocije knjige “Milenkovići” u subotu u Javnoj biblioteci u Doljevcu

Promocije knjige “Milenkovići” u subotu u Javnoj biblioteci u Doljevcu

Promocija knjige „Milenkovići“ autora Vladimira T. Marjanovića, rodom iz Kočana, biće održana u subotu 3.oktobra u Javnoj biblioteci u Doljevcu. Promocija počinje u 18 časova.

Inače, Vladimiru Marjanoviću ovo je druga knjiga sa ovakvom tematikom, a u svojim delima one se bavi poreklom predaka, Marjanovića, po ocu, prezentovanih u delu „Monografija porodice Marjanović“ i Milenkovića, po majci, o kojima piše u drugoj knjizi, a koja će u subotu biti prezentovana ovdašnjoj javnosti.

Za Radio Koprijan Marjanović kaže da je preko četiri decenije sakupljao gradju za svoje knjige, a kasnije došao na ideju da sve što je godinama zapisivao sistematizuje i onda objavi. –Najpre je to bila moja znatiželja, a onda sam s godinama shvatio da je to ipak horinika jednog doba i da postoji dovoljno kvalitetnog materijala za knjigu. Pored mojih predaka, u knjigama provlačim i mnoge običaje  i kulturu mog kraja, s namerom da ih sačuvam od zaborava. Jer, današnji tempo života je takav da nas odvlači na neku drugu stranu, te  zaboravljamo ljude i običaje koje bi trebalo da zapamtimo.

S tom namerom kreće i u  sistematizaciju postojeće gradje i istraživanje i prikupljanje nove s ciljem da se od zaborava otrgnu mnogi Kočanci, njih oko stotinu, koji su svojim likom i delom zadužili kraj iz kog su potekli. – Sa grupom mladih entuzijasta planiramo i monografiju o našim zaslužnim sugradjanima, u znak sećanja na sve njih koji su nekada ovde živeli, stvarali ili žive i dalje, ili su se pak vratili u svoje rodno mesto, a ima i takvih, a koji su, kroz svoj rad, ostavili veliki trag. Nadam se da će za nekoliko godina i taj rukopis ugledati svetlost dana.

Inače, magistar tehničkih nauka, sada u penziji, Vladimir Marjanović već duži niz godina živi u Beogradu, a mnogobrojnim aktivnostima pomaže i promoviše svoj rodni kraj.

J.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *