home Poljoprivreda, Vesti PSS Niš: Ozimi usevi, iako ima nedostatka vlage, u dobrom stanju

PSS Niš: Ozimi usevi, iako ima nedostatka vlage, u dobrom stanju

Nedostatak vlage u zemlji zbog veoma sušnih meseci, odnosno malih količina kiše i snega tokom jeseni i zime, preti da ugrozi ovogodišnji rod svih poljoprivrednih kultura, što će uticati i na cene poljoprivrednih proizvoda. Saša Stanković iz PSS Niš smatra da je još uvek rano da se predvidi uticaj nedovoljnih količina padavina na useve, ali ističe da su kiša i sneg u ovom trenutku potrebni kako bi se stvorila vlaga u zemlji.

Poslednja dva meseca bez kišnih ili snežnih padavina povećali su deficit vlage u zemljištu i ako se ovakve vremenske prilike nastave sigurno će uticati na prinose posebno prolećnih kultura, kaže Stanković.

Trenutno usevi ozime setve imaju dovoljno vlage u zemljištu za dalji rast i razvoj, a kako će većina poljoprivrednika uskoro početi da vrši i prihranjivanje pšenice mineralnim đubrivima, padavine su više nego potrebne.

Stanković dodaje da su usevi u dobrom stanju, kondiciji i sklopa, ali zbog nedostatka snega preti opasnost od manjka rezervi vlage u zemljištu, a samim tim dugoročno će se odraziti i na prinose ali i na cenu poljoprivrednih proizvoda.

Na kraju razgovora Stanković je podsetio da tradicionalna Zimska škola polјoprivrednih proizvođača u organizaciji Polјoprivredne savetodavno-stručne službe iz Niša (PSS) počinje 18.februara i trajaće do 20. februara u prostorijama ove ustanove. Svakoga dana predavanja počinju od 9:30 časova. Predviđeno je da prvog dana bude reči o temama iz oblasti ratarstva i povrtarstva, drugog dana, 19.februara, na temu voćarstva i vinogradarstva, a 20.02. iz oblasti stočarstva.

Tokom trajanja ove Zimske škole, kako za Radio Koprijan kaže Saša Stanković iz PSS iz Niša, biće reči i o drugim aktuelnim temama kao što su nove podsticajne mere koje nudi Ministarstvo polјoprivrede, druge mere agrarne politike, osiguranje useva, kreditne linije u polјoprivrednoj proizvodnji, kao i predstavlјanje IPARD programa za koji, prema njegovim rečima, postoji iz godine u godinu sve veće interesovanje polјoprivrednika.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *