home Društvo, Vesti Regulisanje korita Toplice, preduslov za sprečavanje budućih poplava

Regulisanje korita Toplice, preduslov za sprečavanje budućih poplava

Nedelјu dana posle poplava u opštini Dolјevac, načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, predsednik opštine Dolјevac Goran Ljubić sa saradnicima i generalni direktor  JP „Srbija Vode“ Goran Puzović, sastali su se u Nišu kako bi dogovorili sve detalјe u vezi sa rešavanjem korita Toplice.

Dogovoreno je da Srbija vode u što kraćem roku uradi projektnu dokumentaciju kako bi opština imala informaciju o položaju budućeg korita što je preduslov za rešavanje pravno imovinskih odnosa sa meštanima opštine Dolјevac na zemlјištu u slivu pomenute reke. Šteta od ovogodišnjih poplava još nije procenjena, a ona iz 2014. je 300 miliona dinara. Uskoro će početi na teritoriji opštine Dolјevac čišćenje Jugbogdanovačke reke.

Podsetimo, u poplavnom talasu koji je dostizao 4,5 m najviše su stradala naselja Šarlinac, Šainovac i Orljane.

 

Izvor i foto: Nišavski upravni okrug

One thought on “Regulisanje korita Toplice, preduslov za sprečavanje budućih poplava

  1. Mnogo šta se priča i dogovara ali se dogovori brzo zaborave.Vodosistem “Brestovac-Bojnik-Doljevac” započet je od samodoprinosa davne 1974 god.i nije još završen.Umesto da se uradi glavni vod od kočanskog doma kulture do Orljanske crkve i poveže Mekiš,premosti reka Toplica i poveže Šarlinac,mi uvodimo vodu mimo projekta.Zaboravlja se da rezervisti na kočansko i klisursko brdo treba da se urade i tu da se voda ako Ilira i dohoriše pa prirodnim padom da se razvodi gradska mreža mi radimo naopako.Što se tiče reke i korita Toplice to slušam već 50 godina a kej u Doljevac se radi već 45 god.i nikako da se uradi.Kolika je šteta napravljena od ove poplave verujem da uređenje korita nebi toliko koštalo.Najgore je što nema prioriteti,što se neradi planski.Postoji jedan zaboravljeni “torinski potok” koji počinje sa pekovačkog brda,prolazi iznad Voljčinac,prolazi preko Šarlinac i kad padne kiša pokupi vodu sa brda dužine 12-13 km.napravi takvu polavu u Šarlinac i polavu pola polje šarlinsko i orljansko tj.uništi celu biserku.Zaboravilo se da je Nišu ostupđnen deo teritorije Opštine Doljevac da bi Niš završio glavni vod zdrave pijaće vode i snabdeo deo svoje teritorije istom.Mnogo šta je pričamo,planirano,dogovoreno a samo ponešto se uradi da se napravi maska ljudima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *