home Društvo, Vesti Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja: U narednom periodu veća bezbednost na putevima u opštini Doljevac

Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja: U narednom periodu veća bezbednost na putevima u opštini Doljevac

Na nedavno održanoj sednici SO Doljevac Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji opštine Doljevac podneo je Izveštaj o stanju bezbednosti saobraćaja na putevima u opštini Doljevac za 2019.godinu. U izveštaju se navodi da je tokom 2019.godine na putevima u opštini Doljevac došlo do 67 saobraćajnih nezgoda, a tri lica su poginula.

Savet je ocenio kao najnebezbednije  putne pravace  državni put drugog A reda broj 158 Niš-Leskovac i državni put drugog B reda Prokuplјe-Orlјane-Malošište, a raskrsnicu „Knežička reka“ označio kao najkritičniju tačku na putevima u našoj opštini.

U narednim periodu, doneti su zaključci i odluke, kako da se poveća bezbednost na putevima, naročito na pomenutim putnim pravcima.

Kako je Savet ocenio jedna od najkritičnijih tačaka na teritoriji opštine Dolјevac je raskrsnica „Knežička reka“, i to iz više razloga: u samoj raskrsnici postoji uslovna isprekidana linija, radi skretanja za naselјeno mesto Knežica i uklјučivanje i isklјučivanje sa starog auto-puta ali istu mnogi voziči tumače kao liniju za dozvolјeno preticanje, što dovodi do učestalih saobraćajnih nezgoda i ugrožavanja bezbednosti saobraćaja, nepostojanje horizontalne i vertikalne signalizacije kojim bi se regulisao saobraćaj a pored svega navedenog raskrsnica nema osvetlјenje zbog čega je još više povećana ugroženost bezbednost saobraćaja.

Prostornim planom opštine Dolјevac je predviđena izgradnja kružnog toka na raskrsnici „Knežička reka“, ali za realizaciju iste neophodno je rešavanje imovinskih odnosa, izrada projektno tehničke dokumentacije i izgradnja istog, što je u nadležnosti upravlјača – JP „Putevi Srbije“.

Savet je doneo preporuku da se preduzmu mere radi povećanja stanja  bezbednosti saobraćaja na navedenoj raskrsnici, pre svega u smislu iznalaženja načina da se dovede električno osvetlјenje do iste, postave vertikalna i horizontalna signalizacija, obeležavanje pune linije u ukupnoj dužini od 140 m i eventulno postavlјanje kamere, a koji je upućen  upravlјaču puta kao preporuka  za preduzimanje konkretnih odgovarajućih mera koje isti treba da preduzme u skladu sa tehničkim i finansijskim mogućnostima.

Most na Moravi

Takođe,  veliki problem i kritičnu tačku predstavlјa i pešačka staza na mostu na Moravi, obzirom da je ograda iskrivlјena te zbog navedenog ista ne može da se koristi, i ista zarasta u korov, a pešaci se kreću samim mostom, čime je ugrožena bezbednost saobraćaja i pešaka i drugih učesnika, i na istom mostu na prilazima i iz smera Dolјevca i Malošišta ugrožena je bezbednost saobraćaja zbog nepostojanja zaštitne ograde i neuređenosti prilaza mostu, zbog čega je Savet u ranijem periodu već donosio zaklјučke koje je upućivao upravlјaču puta sa predlogom da se na mostu postavi zaštitna ograda kao i na prilazima mostu, da se prilazi urede i postavi horizontalna i vertikalna signalizacija i izvrši saniranje pešačke staze i pristup istoj.

Pešačka staza u Malošištu

Na  inicijativu Saveta za  koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima  Opština Dolјevac i   JP „Putevi Srbije“ u 2019. godini izgradili pešačku stazu u naselјenom mestu Malošište i to sa desne strane od centra Malošišta do „Knežičke reke“, i time je rešen dugogodišnji problem, najugroženije tačke za pešake, obzirom da su se na navedenoj deonici puta dešavale saobračajne nesreće sa najvećim brojem smrtnih ishoda pešaka.

Takođe, postavlјena je zaštitna ograda na nadvožnjaku u Malošištu, čime je obezbeđena veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju.

Kao posebno, treba istaći, izgradnju i rekonstrukciju državnog puta IIA reda broj 158,  koji je na inicijativu opštine Dolјevac izgradilo JP „Putevi Srbije“, kao jedne od najznačajnijih saobraćajnica na teritoriji opštine.

U toku 2019. godine Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji opštine Dolјevac, donosio je zaklјučke koje je upućivao upravlјaču puta JKP „Dolјevac“ Dolјevac, za obeležavanje horizontalne i vertikalne signalizacije.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *