home Društvo, Vesti Školstvo: Za rekostrukciju školske zgrade u Belotincu izdvojeno 305000 evra, tokom leta i rekonstrukcija objekta u Doljevcu, uskoro i nova kotlarnica u Pukovcu

Školstvo: Za rekostrukciju školske zgrade u Belotincu izdvojeno 305000 evra, tokom leta i rekonstrukcija objekta u Doljevcu, uskoro i nova kotlarnica u Pukovcu

Zgrada OŠ „Vuk Karadžić“ odeljenja u Belotincu, zahvaljujući sredstvima programa EU PRO i lokalne samouprave, dobiće sasvim novi izgled, s obzirom na to da su izdvojena sredstva od 305.000 evra za njenu rekonstrukciju. Deo sredstava izdvojiće EU PRO u iznosu od 179.300 evra, a ostatak, u vrednosti od 125.700, finansiraće opština Doljevac.

Školska zgrada u Belotincu izgradjena je 1955. godine. Podsetimo, zgrada stare škole, zahvaljujući angažovanju roditelja i rukovodstva škole, kao i donatora, uredjena je prošle godine, a ovim projektom biće uradjena kompletna rekonstrukcija nove zgrade škole u Belotincu. Predvidjena je zamena unutrašnje i spoljašnje stolarije, rekonstrukcija toaleta, podova, izolacija. Ovim radovima obezbediće se odlični uslovi za učenje i rad za oko 190 đaka i 35 zaposlenih u ovoj školi. Kako kažu nadležni očekuje se da početak radova krene s jeseni.

Inače, Evropska unija (EU) preko EU PRO Plus programa, koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge – UNOPS u saradnji sa Vladom Republike Srbije,  podržala je ukupno 34 projekta lokalne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne Srbije i južne i istočne Srbije, koji uključuju obnovu i rekonstrukciju obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, sportskih i objekata kulture, kao i unapređenje komunalnih usluga i zgrada javne administracije. Na ovaj način će EU u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije podržati unapređenje kvaliteta života ljudi sa više od 5,5 miliona evra.

U ovom delu Srbije biće realizovani projekti i u Babušnici, Beloj Palanci, Lebanu, Merošini, Nišu, Vranju.

Inače, podsetimo, kada je u pitanju poboljšanje uslova u obrazovnim ustanovama na teritoriji naše opštine, kako za Radio Koprijan kaže direktor Osnovne škole “Vuk Karadžić” Goran Ilić, očekuje se da tokom leta otpočne i već najavljena rekonstrukcija školske zgrade u Doljevcu, sredstvima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, u vrednosti od oko 135 miliona dinara, a kako naglašava, dodatnih 16 miliona dinara biće uloženo u kotlarnicu za školu u Pukovcu i to 10 miliona iz Ministarstva prosvete, a 6 miliona dinara iz lokalne samouprave.

J.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *