home Društvo, Vesti Stigli besplatni udžbenici, nastava se odvija bez problema

Stigli besplatni udžbenici, nastava se odvija bez problema

Besplatni udžbenici za osnovce koji na to imaju pravo stigli su u doljevačku školu. Kako kaže direktor Goran Ilić u toku je podela knjiga đacima, a nastava se odvija bez problema i uz preporuke i smernice koje su dobili od nadležnih institucija. On je podsetio da pravo na besplatne udžbenike o trošku države imaju svi učenici iz porodica koje primaju novčanu socijalnu pomoć, đaci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovno obrazovanje stiču po individualnom obrazovnom planu, učenici koji to ne čine po individualnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format), kao i treće i svako naredno dete u porodici.

Nastava u školama na teritoriji opštine Doljevac se odvija bez problema i poštuju se sve preventivne mere dodaje Ilić.

  • Svi učenici i nastavno osoblje nose maske. Prostorije, odnosno učionice i hodnici, se redovno dezinfikuju i za sada nemamo ni jedan prijavljen slučaj obolevanja od korone niti sumnju na infekciju kovidom među učenicima i nastavnicima- kaže Ilić.

Što se besplatnih knjiga tiče, a koje je obezbedilo Ministarsvo prosvete, Direktor doljevačke škole Goran Ilić dodaje da su niži razredi besplatno dobili udžbenike iz matematike i srpskog jezika, udžbenik svet oko nas ili prirodu i društvo, kao i udžbenik i radnu svesku iz stranog jezika.

Učenici od petog do osmog razreda dobili su od države besplatno udžbenike matematike i srpskog jezika, knjige iz geografije, istorije, hemije, fizike i biologije, kao i udžbenike iz prvog stranog jezika.

Ostale knjige za nastavu roditelji kupuju, odnosno udžbenike iz likovnog, muzičkog i za starije razrede udžbenik i radnu svesku za drugi strani jezik.

  • Knjige su stigle u doljevačku školu, a mi zatim ostalim isturenim odeljenjima isporučujemo odgovarajući broj besplatnih udžbenika. Svi đaci, čiji su roditelji podneli zahteve i predali potpunu dokumentaciju, ovih dana dobiće knjige- kaže Ilić.

Iz resornog ministarstva mole roditelje za strpljenje oko podele besplatnih udžbenika jer celokupna situacija oko vanrednog stanja poremetila je mnoge planirane procese,  među kojima i prikupljanje informacija od samih ustanova, a nakon toga i odlaganje upisa prvaka. Podaci su potom proveravani kako bi se osiguralo da svi učenici koji ostvaruju pravo na besplatne udžbenike, to pravo i ostvare. Dodaju i da je novi Zakon o javnim nabavkama, koji je stupio na snagu 1. jula, uneo neke novine u proceduru, pa su i zato pomereni rokovi za nekoliko dana.

U ministarstvu veruju da će svi besplatni udžbenici biti isporučeni školama „do polovine septembra, odnosno u najkraćem mogućem roku“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *