home Društvo, Vesti Sutra je Sv.Ilija- Sabor u Malošištu

Sutra je Sv.Ilija- Sabor u Malošištu

U Malošištu se sutra, 2.avgusta, obeležava seoski Sabor Sv.Ilije. Kako kaže lokalni sveštenik Đorđo Rakić Liturgija biće održana u crkvici Svetog Ilije u ovom selu na dan praznika, u utorak, 2.avgusta, od 8.30 sati.
Na dan kad se slavi Sveti Ilija u dosta gradova i sela organizuju se vašari i sabori, kao što je to slučaj u Malošištu, a on spada u najpoštovanije svetitelje među Srbima, rame uz rame sa Svetim Nikolom, Svetim Đorđem i ostalima. Među Srbima postoji izreka “Od Svetog Ilije, sunce sve milije”.
Sveti Ilija u narodu je  poznat kao Gromovnik. Smatra se najsilovitijim među ognjenim svecima, pa se svetkuje s ogromnim strahopoštovanjem. U Malošištu se ovaj praznik slavi seoski  Sabor. Večeras će se, sa prvim mrakom, kolona vernika uputiti ka crkvici Svetog Ilije u tom mestu, kako bi zapalili sveće i pomolili se svetitelju za svoje i  zdravlje najmilijih.

O datumu podizanja crkvice na loklanom grublju u Malošištu koja je posvećena Svetom Iliji ne postoje, za sada, pisani tragovi i sve priče o nastanku crkve spadaju u predanja i legende.

Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik ne radi u polju – da se ne bi navukao gnev svetitelja. Osim toga, u to doba godine haraju stomačni problemi, takozvani “ilinštak”, te zato mnogi izbegavaju da budu neumereni u jelu i piću kako ih ne bi stigla “kazna” u vidu stomačnih problema.

Prorok, čudotvorac i revnosni čuvar vere Božje, sveti Ilija rođen je gradu Tesvitu, zbog čega je i nazvan Tesvićanin. Bio je među prorocima koji su se na Tavoru poklonili sinu Božjem na dan Preobraženja Gospodnjeg, pa se zato lik Svetog Ilije slika na preobraženskim prazničnim ikonama. Veruje se da nije umro već da se živ, plamenim kočijama, vazneo na nebo pa se ta scena slika na prazničkim ilindanskim ikonama.
Čak se kaže da je danas do podneva leto, od podneva jesen. Med koji se vadi na ovaj veliki praznik služi kao lek.

M.J. Foto M.J.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *