home Društvo, Vesti Sutra su zimske zadušnice-apel građanima da poštuju epidemiološke mere

Sutra su zimske zadušnice-apel građanima da poštuju epidemiološke mere

Srpska pravoslavna crkva i vernici ove godine obeležavaju Velike zimske zadušnice 6. marta. Taj dan posvećen je sećanju na sve preminule. Ide se na groblja ili u crkve i pali sveća, ali ove godine moramo biti dodatno pažljivi kako ne bismo ugrozili svoje i zdravlje svojih bližnjih. Na groblje se nosi kuvano osveštano žito koje podseća na Hristove reči da zrno tek kad umre rod donosi, i to ne u mraku, nego u svetlosti Sunca. Crno vino, kojim sveštenik preliva žito, označava Božje milosrđe kojim se zaceljuju rane greha. Sveća je simbol svetlosti Hristove, koja treba da nas podseti na svetlost kojom Hristos obasjava duše preminulih.

Pošto su vezane za početak Vaskršnjeg posta, to su i ove zadušnice pokretne, odnosno nemaju fiksni datum. Nedelja u kojoj se drže ove zadušnice, naziva se još i Zadušna nedelja. To je druga nedelja pred Vas kršnji post, koja pada između Sebične i Bele nedelje, koja se još naziva.

U ovoj nedelji se ne priprema oprema za buduće neveste, jer ono dugo neće biti potrebno, pošto se od nedelje posle ovih zadušnica, pa sve do Pobusanog ponedeljka ne održavaju venčanja, piše Stil Kurir.

Apel građanima da poštuju epidemiološke mere

Zbog epidemiološke situacije u našoj zemlji, svim pogrebnim uslugama je rečeno da se organizuje kontrola na grobljima, da su obavezne maske i da se oko jednog grobnog mesta ne može okupiti više od pet ljudi. Zadušnice su običaj i ne možemo zabraniti ljudima da ga ispoštuju, ali moraju poštovati distancu i da nose maske, rekao je epidemiolog Žarko Ranković.

Ako se ne osećate dobro, iskreno se pomolite kod kuće za svoje preminule – to će biti sasvim dovoljno, prenosi Stil Kurir na svom portalu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *