home Društvo, Vesti Svečana akademija povodom 140 godina školstva u opštini Doljevac

Svečana akademija povodom 140 godina školstva u opštini Doljevac

Svečanom akademijom u doljevačkoj Javnoj biblioteci u prisustvu velikog broja zvanica, profesora i učenika, obeležen je u petak značajan jubilej – 140. godina od osnivanja prvih škola na teritoriji opštine Doljevac. Podsetimo, prve obrazovne ustanove u našem kraju, u Kočanu, Malošištu i Mekišu formirane su 1879. godine, posle oslobođenja od Turaka, što ih svrstava u red najstarijih škola u ovom delu zemlje. Pored toga, sadašnja Osnovna škola „Vuk Karadžić“ u Doljevcu je i jedna od najvećih po broju đaka u Srbiji, s obzirom na to da obrazuje oko 1400 učenika iz doljevačke opštine.

Ova pažnje vredna godišnjica proslavljena je uz učešće velikog broja djaka iz sva četiri osmogodišnja odeljenja, kroz pesme, recitacije, glumu, crtanje, ali i iskazano znanje o životu i delu Vuka Karadžića, čije ime škola s ponosom nosi. Naime, povodom 140 godina školstva za učenike je bilo pripremljeno 140 pitanja o Vuku, a tokom pripredbe mladi umetnici nacrtali su Vukove portrete.

U čast ovog, ali i drugih značajnih jubileja u oblasti obrazovanja i kulture u opštini Doljevac, izdata je i knjiga “U carevini slova, snova i stihova”, spomenar kojim se slavi i 140 godina  školstva na području opštine Doljevac, ali i 80 godina Kulturno-prosvetnog društva „Petar Kočić – Trorečje“ Kočane, 50 godina Javne biblioteke Doljevac, 20 godina manifestacije „Susreti prosvetnih radnika književnih stvaralaca za decu“i 5 godina manifestacije „Kočićevi dani“ u Kočanu.

J.K

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *