home Društvo, Vesti Svečanom sednicom obeležen Dan opštine Doljevac

Svečanom sednicom obeležen Dan opštine Doljevac

Svečanom sednicom u velikoj sali Javne biblioteke u Doljevcu obeležen je Dan opštine Doljevac 13. oktobar, u prisustvu predstavnika nekoliko ministarstava, lokalnog rukovodstva i drugih gostiju. Tom prilikom, po tradiciji, zaslužnim ustanovama, organizacijama i institucijama, koji su svojim radom dali veliki  doprinos u razvoju opštine Doljevac, dodeljena su priznanja.

Uz podsećanje na realizovane projekte u prethodnih godinu dana, kao i prezentovanje planova za naredni period, prisutnima se obratio predsednik opštine Doljevac Goran Ljubić, izdvojivši neke od najbitnijih. Pomenuo je usvajanje Plana razvoja opštine Doljevac za period od 2021. do 2029. godine i Programa razvoja turizma za period do 2025.

Naglasio je da se ulagalo i u rekonstrukciju lokalne putne mreže u Pukovcu u saradnji sa Ministarstvom privrede, u vrednosti od 50 miliona dinara, a iz lokalnog budžeta u Malošištu, Knežici i Orljanu, u vrednosti od oko 20 miliona dinara.

Dodao je da se nastavlja izgradnja sistema za vodosnabdevanje u Doljevcu, Malošištu i Klisuri u vrednosti od 10 miliona dinara, a radilo se i na održavanju predškolskih i školskih objekata. U saradnji sa Fondacijom Novak Djoković potpisan je ugovor za opremanje PU u Pukovcu od 3 miliona dinara.

U saradnji sa Kabinetom ministra bez portfelja za razvoj nedovoljno razvijenih područja gradi se most u Ćurlini, u vrednosti od preko 10 miliona dinara, rekonstruisana je zgrada Javne biblioteke u vrednosti od 11 miliona dinara uz podršku Ministarstva kulture, a Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš uradio je istraživanja i u saradnji sa Ministarstvom kulture počinju radovi na restauraciji postojeće strukture srednjevekovnog utvrdjenja Koprijan, a završena je i prva faza izgradnje parkirališta kod Akva parka u vrednosti od 110 miliona dinara. Očekuje se početak radova u drugoj fazi, odnosno priključnih saobraćajnica ka auto-putu od strane JP Putevi Srbije od 150 miliona dinara.

U saradnji sa JP Srbije vode uredjuje se korito reke Toplice u vrednosti od 45 miliona dinara, a kako je predsednik opštine dodao očekuje se i početak radova na uredjenju korita Jugbodganovačke reke. Takodje, uredjeno je korito Lisičijeg potoka u Pukovcu, u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, u vrednosti od 3,5 miliona dinara.

Predsenik Ljubić je istako da je, na inicijativu lokalne samouprave, EPS izgradio u Industrijskoj zoni u Pukovcu 3 nova podzemna voda od 10KV.

Kod Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima lokalna samouprava je konkurisala za sredstva u vrednosti od oko 240 miliona dinara za obnovu vodovodnog sistema, kao i kod Ministarstva gradjevine za program „Čista Srbija“ . Predsednik se nada da će u naredne 4 godine opština Doljevac dobiti sredstva u vrednosti od preko 600 miliona dinara za izgradnju sistema za kanalisanje otpadnih voda u nekoliko doljevačkih naselja.

Očekuje se i privlačenje novih investitora, a trenutno su u pregovorima sa četvoro zainteresovanih ulagača.

Inače, na ceremoniji povodom Dana opštine, u Javnoj biblioteci, danas su poveljama kao najznačajnijem priznanju opštine Doljevac nagradjeni Ministarstvo privrede Republike Srbije, za postignute izuzetne rezultate i dostignuća u privrednom razvoju opštine Dolјevac, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, za postignute izuzetne rezultate i dostignuća u razvoju opštine Dolјevac i Dom zdravlјa Dolјevac, za postignute izuzetne rezultate u preventivnom delovanju, kao i u medicinskom zbrinjavanju i lečenju obolelih od virusa Kovid 19.

Plakete su uručene Kancelariji za održivi razvoj nedovolјno razvijenih područja, za izuzetna dostignuća u sanaciji infrastrukture nakon poplave koja je zadesila teritoriju opštine Dolјevac, Opštinskoj upravi opštine Dolјevac, za izuzetna dostignuća u radu, unapređenju sistema dobrog upravlјanja, unapređenju rada administracije, kao i unapređenju poverenja građana u upravu, Turističkoj organizaciji opštine Dolјevac, za izuzetna dostugnuća u turističkoj promociji i razvoju turizma u opštini Dolјevac, a pohvalnice JP za vodosnabdevanje „Brestovac-Bojnik -Dolјevac“ u Bojniku, za postignute rezultate u oblasti vodosnabdevanja na teritoriji opštine, Kulturno-prosvetnom društvu „TROREČJE“ Kočane, za postignute rezultate u očuvanju kulturne baštine, Mesnoj zajednici Mekiš, za postignute rezultate u razvoju mesne samouprave i Školi fudbala „TOP STAR“ iz Šarlinca, za postignute rezultate u razvoju sporta.

Svečana sednica završena je  nastupom učenika i profesora Muzičke škole Niš. Nastupali su Boško Aleksić i Gavrilo Marković na klaviru, kamerni trio Jovana Mladenović, Maša Stojanović i Anđela Stojanović, zatim Aleksa Aćimović na violini, Andrija Pejić i Andrej Paunović na gitari i Luka Milojković na harmonici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *