Svedočenjene naših državljana iz Tirane nakon serije zemljotresa

Medju državljanima Republike Srbije koji borave ili žive u Albaniji, prema poslednjim informacijama naše ambasade u Tirani, nema povredjenih i poginulih u snažnom zemljotresu jačine 6,4 stepena i nizu naknadnih potresa koji su se dogodili u ovoj susednoj zemlji tokom protekle noći i danas u oblasti Drača i Tumana. Potresi su se osetili u celoj zemlji, ali i u regionu, pa i u mnogim delovima Srbije, pre svega na Kosovu i Metohiji. Prema informacijama koje smo dobili od naših ljudi koji ovih dana borave u Albaniji, situacija u pogodjenim oblastima je dramatična, a potraga za nestalima i dalje intenzivno traje. Zato su mnoge zemlje, pritekle u pomoć, a svoje ekipe uputila je i Srbija.

Redakcija Radio Koprijana danas je stupila u kontakt sa mr Dejanom Čupićem iz Jelašnice koji ovih dana boravi u Tirani kao predstavnik Agro-turističko-ekološkog udruženja iz Jelašnice na seminaru koji je organizovala Ruralna mreže za razvoj Severne Makedonije, u saradnji sa Balkanskom mrežom za ruralni razvoj. Sa njim je u Albaniji još jedna osoba iz Srbije. S obzirom na to da se nisu zatekli, na sreću, u oblasti koja je najviše pogodjena, nisu bili akteri tragičnih dogadjaja koje danas svi svetski mediji prenose, ali su se ipak našli u nezavidnoj situaciji, kada se sve treslo i kada se nije znalo šta naredni sati donose.

Zbog jačine zemljotresa u Draču, potresi su se i te kako, kaže Čupić za Radio Koprijan, osetili i u glavnom gradu te države. – U trenutku prvog potresa bio sam u hotelu u centru grada. Mnogi od gostiju hotela su se jako uznemirili, tim pre jer se prvi i najjači potres dogodio u toku noći, oko 4 sata. Neki od njih su istrčali iz svojih soba i za vreme potresa bili u velikom holu. Mnogi su iznenadjeni situacijom ostali u svojim sobama, ali na sreću i što je najbitnije niko od nas nije povredjen. Dodatnu uznemirenost izazvalo je to što smo,  nakon noćašnjih potresa, primetili  da su pojedini zidovi u hotelskim hodnicima ispucali. Paniku je, dodaje, pojačala i serija naknadnih potresa. – Tlo se ponovo treslo nešto posle sedam časova, kao i još nekoliko puta tokom dana, ali su oni bili daleko slabiji. Proveli smo besanu noć, ali smo dobro što je najbitnije.

Bez obzira na razornost zemljotresa, situacija u glavnom gradu Albanije je, kaže naš sagovornik, ipak pod kontrolom, koliko je to u datim okolnostima moguće, pa njihove današnje obaveze i sastanci nisu odloženi. Čupić se sutra vraća u Srbiju.

Inače, prema informacijama koje pristižu iz Drača i Tumana, broj nastradalih i povredjenih povećava se nažalost  iz minuta u minut, a prema trenutno dostupnim podacima poginulo je najmanje 20 osoba, među kojima ima i dece, a povređeno je više od 320 ljudi.Kako prenosi AP, veruje se da se ispod srušenih zgrada i dalje nalazi veliki broj zarobljenih ljudi, a do sada ih je izvučeno 43. Zbog žrtava serije zemljotresa Vlada Albanije proglasila je 27. novembar za Dan žalosti.

Serija zemljotresa, kojih je prema podacima Republičkog seizmološkog zavoda Srbije u Albaniji u utorak bilo čak 45, intenziteta od 1,8 stepeni do najjačeg od 6,4 nije pogodila samo ovu državu. I u Bosni i Hercegovini se tlo danas sedam puta treslo, a najjači potres je bio magnitude 5,5 stepeni, prema podacima ove institucije. Slabiji zemljotres od 2,4 stepena osetio se i u okolini Zaječara.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *