home Ekonomija, Vesti Svi koji žele da steknu status energetski ugroženog kupca ili da ga obnove, moraju da podnesu zahtev do kraja decembra

Svi koji žele da steknu status energetski ugroženog kupca ili da ga obnove, moraju da podnesu zahtev do kraja decembra

Socijalno ugroženi građani mogu da dobiju olakšice za plaćanje računa za struju i gas, ali još nisu dovoljno informisani o ovom svom pravu i načinima za njegovo ostvarivanje. Za narednu godinu izdvojeno je 1,59 milijardi dinara u budžetu za ovu kategoriju potrošača. Godišnje tu olakšicu koristi od 74.000 do 80.000 građana, dok procene pokazuju da bi više od 300.000 imalo pravo i moglo to da učini. Jelena Ilić, načelnica u lokalnoj samoupravi Doljevac, kaže da je do sada pravo na besplatne kilovate ostvarilo oko 250 domaćinstava.  Pravo na 120 do 250 besplatnih kilovat sati struje ostvaruju primaoci socijalne pomoći i dečijeg dodatka, a zahtev mogu podneti u zgradi lokalne samouprave u Doljevcu. Takođe, olakšice za plaćanje računa za struju mogu dobiti i druge porodice, koje imaju mesto prebivališta u opštini Doljevac, a u zavisnosti od broja članova i ukupnih mesečnih prihoda domaćinstva.

Da bi neko stekao status ugroženog kupca treba da ispuni određene uslove koji se odnose na broj članova i ukupan mesečni prihod domaćinstva, kao i imovno stanje.

Prema uredbi koju je donela Vlada Srbije, a koja se primenjuje u čitavoj Srbiji, cenzus za ostvarivanje prava energetski zaštićenog kupca ostvaruje jednočlano domaćinstvo sa prihodom do 14.571,74 dinara. Za domaćinstvo sa dva i tri člana granica je prihod do 21.216,14 dinara, za porodice sa četiri i pet članova do 27.856,18 dinara, sa šest i više članova do 35.030,72 dinara.

Zahtevi za energetski zaštićenog kupca za utrošenu električnu energiju preuzmaju se na šalteru broj 6 u zgradi lokalne samouprave u Doljevcu, gde se i isti, sa pratećom dokumentacijom, predaju- rekla je Ilićeva.

Povlastice za struju važe jednu godinu, odnosno do datuma isteka rešenja, a građani koji podnose zahteve koji se razmatraju po broju članova domaćinstva i visini prihoda njihova rešenja važe do kraja ove godine. Svi koji žele da steknu status energetski ugroženog kupca ili da ga obnove, moraju da podnesu zahtev do kraja decembra.

Najviše korisnika je na području Kraljeva, njih 28.999, a zatim Niša 23.918.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *