home Društvo, Vesti Takmičenja đaka pod znakom pitanja

Takmičenja đaka pod znakom pitanja

Kraj februara i početak marta rezervisan  je za školska takmičenja đaka iz raznih predmeta. Međutim, ove godine takmičenja su pod znakom pitanja jer aktuelna pandemija virusa korone i online nastava poremetili su planove učiteljima i nastavnicima. Prosvetni radnici ističu da nisu imali dovoljno vremena da pripreme đake za takmičenje, a mnoge škole u okruženju već su  objavile da su domaćini takmičenja iz određenih predmeta. Goran Ilić direktor OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu kaže da još uvek nema informacije da li će takmičenja biti održana, jer zbog epidemiološke situacije potrebno je da škola prilikom organizovanja takmičenja ispuni i određene uslove koje su izdali nadležni organi.

S druge strane, nastavnici ističu da nisu imali adekvatne uslove i dovoljno vremena da rade sa decom kako bi ih pripremili za nadmetanje u znanju, pa se nose mišlju da ove godine odustanu od učešća u ovim školskim aktivnostima. Jedno je sigurno Čitalići biće održani.

Ove godine neće biti  održano takmičenje pod nazivom „Čitalići-klikeraši“, ali hoće „Čitalići-kreativci“. Ovogodišnji slogan je „Jedini način da imaš prijatelјa jeste biti prijatelј“.

Kako kaže Vlasta Cenić, ambasador Čitalića, ovogodišnje druženje i tradiciju neće prekidati, ali će izostati takmičenje u znanju, jer ono zahteva posebnu organizaciju u skladu sa epidemiološkim merama za  nadmetanje u školi. Dok  kategorija „Čitalići – kreativci“ podrazumeva da deca čitaju knjige, koje su usko povezane sa sloganom, i kod kuće i u školi, i u saradnji sa učiteljima pišu i ilustruju čitalački dnevnik.

  • Ovim projektom želimo da naučimo učenike osnovne škole kako se vodi dnevnik pročitanih knjiga, kao i da učenicima srednjih škola ukažemo na značaj vođenja čitalačkog dnevnika. Samo knjiga iz koje je nešto zapisano, zaista je i pročitana knjiga. A s obzirom na razvoj savremenih tehnologija, knjiga je elektronski zapis i blog, i sajt, i vebciklopedija – kaže Cenić.

Ministarstvo prosvete i tehnološkog je objavilo Kalendar takmičenja i smotri osnovnih škola za školsku 2020/2021 godinu, kao i Stručno uputstvo za sprovođenje takmičenja.

Ali, postavlja se pitanje kako da se sa ogromnim brojem učenika ta takmičenja organizuju.

Ovo je saopštila Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i kao sledeći problem navela i regularnost takmičenja. Stručna društva su već počela da se izjašnjavaju da li će ili neće sprovesti takmičenja ove godine. To može biti opasno, jer ako iz samo jednog predmeta takmičenja nema, regularnost svih ostalih se dovode u pitanje. Učenici bi bili diskriminisani, ako bi neko od njih imao dodatne poene prilikom upisa srednje škole ili fakulteta, a neko – ne – navodi se u saopštenju Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Podsetimo, takmičenja u osnovnim školama se organizuju za đake od 3. do 8. razreda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *