home Društvo, Vesti Testiranje budućih prvaka od 01.juna, u opštini Doljevac oko 140 dece kreće u prvi razred

Testiranje budućih prvaka od 01.juna, u opštini Doljevac oko 140 dece kreće u prvi razred

Upis i testiranje djaka prvaka za upis u osnovnu školu počinje 01.juna, mesec dana kasnije no ranijih godina, zbog aktuelne epidemiološke situacije, i trajaće do 20.jula, saopštavaju iz Ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja.

Inače, kako dodaju u resornom ministarstvu, imajući u vidu situaciju sa koronavirusom i kako bi se izbegle gužve po školama, ove godine će se upisivanje  đaka u prvi razred osnovne škole sprovoditi samo u zakazanom terminu. Termine je moguće zakazati lično u ovdašnjoj osnovnoj školi “Vuk Karadžić”. Termin testiranje moguće je dobiti i elektronskim putem i to od četvrtka 28. maja, jer će na portalu eUprava od tog datuma biti omogućena usluga elektronskog zakazivanja termina za upis i testiranje deteta u školi. Usluga će biti dostupna do 10. jula 2020. godine, za termine upisa od 1. juna do 20. jula.

Inače, ove godine višestruko je olakšana procedura za upis deteta kada je u pitanju pribavljanje potrebne dokumentacije. Naime, nije potrebno da roditelji prilikom upisa donose izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o pohađanju predškolskog programa i potvrdu prebivališta, jer će svi podaci biti pribavljeni po službenoj dužnosti. Izuzetak je samo lekarsko uverenje, koje roditelj mora da ponese sa sobom.

Ono što je bitno, naglašavaju, je da je obavljen lekarski pregled preduslov da se dete upiše u prvi razred, te iz ministarstva mole roditelje da pristupe usluzi zakazivanja termina za upis i testiranje samo ako su već obavili lekarski pregled deteta ili su sigurni da će obaviti pregled do termina koji su izabrali za upis.

U prvi razred u opštini Doljevac, prema rečima nadležnih, ove godine krenuće oko 140 djaka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *