home Društvo, Vesti Toplo vreme idealno za širenje virusa, ali nema povećanog broja obolele dece

Toplo vreme idealno za širenje virusa, ali nema povećanog broja obolele dece

Neoubičajeno toplo vreme za ovaj period godine pogoduje širenju virusa. Lekari doljevačkog Doma zdravlja ističu da trenutno nema značajnijeg povećanja broja pacijenata, ali ni velikih gužvi na dečijoj pedijatriji. Dr Miloš Bogoslović, pedijatar Doma zdravlja, kaže da temperaturne oscilacije stvaraju pogodno tlo za razvoj respiratornih infekcija i doprinose širenju virusa, pa kod dece treba uvesti raznovrsnu ishranu, pre svega povećanu konzumaciju voća.

  • Trenutno su zastupljeni respiratorni virusi koji napadaju gornje disajne puteve i vrlo su nezgodni za malu i predškolsku decu. Takođe, sa sličnim simptomima javljaju se i školska deca. Vremenske oscilacije, toplo hladno vreme, pogoduju virusima i javljaju se deca u pratnji roditelja koja kašlju, slinave, sa blago povišenom temperaturom – ističe dr Miloš Bogoslović u izjavi za radio Korpijan.

On dodaje da nije alarmantno povećan broj dece i da je broj pacijenata uobičajen za početak novembra meseca.  Kada je upotreba antibiotika u pitanju doktor ističe da većina roditelja deci ne daje na svoju ruku antibiotike.

  • Naši pacijenti su veoma savesni i odgovorni i antibiotike ne daju deci na svoju ruku. Uglavnom ne pripisujemo antibiotike deci, već pokušavamo da delujemo sa takozvanom simptomatskom terapijom, lekovima i sirupima za iskašljavanje, skidanjem povišene temperature sa dosta tečnosti, da se ishrana obogati vitaminima. Takođe, neophodno je mirovanje, bi dete da odleži da ne ide u školu, jer se onda infekcija širi i produžava se oporavak- kaže dr Bogoslović.

Pedijatar doljevačke zdravstvene ustanove kaže da je ishrana veoma važna, naročito u trenutku kada se dete prehladi i opadne mu imunitet. U dečjem uzrastu, ishrana nije samo izvor materija neophodnih za rast organizma, već i skup esencijalnih materija koje poboljšavaju funkcionisanje celog tela, odnosno utiču na jačanje organizma. Sada ima dosta citrusnog voća koje je bogato pre svega vitaminom C i svakako redovno pranje ruku, dodaje dr Bogoslović.

Na kraju razgovora je podsetio roditelje na neophodnu redovnu vakcinaciju dece.

  • Trenutno završavano sistematske preglede dece, rezultati su dobri, deca su zdrava, i ohrabruje činjenica da je većina redovno vakcinisana. Mi smo nedavno uputili pozive roditeljima za vakcinaciju dece, odziv je dobar, ali treba nastaviti sa kontinuiranom edukacijom roditelja  o značaju zaštite dece od zaraznih bolesti- kaže dr Bogoslović.

Vakcinacijom se ne štiti samo pojedinac. Vakcinacijom štitimo i ljude oko nas jer kolektivni imunitet štiti celu populaciju. Vakcinacijom štitimo i buduće generacije. Dr Bogoslović je dodao da su vakcine bezbedne i efikasne, a vakcinacija se započinje u određenom uzrastu deteta, odnosno po kalendaru vakcinacije, a  roditelji koji nisu započeli vakcinaciju prema kalendaru vakcinacije, mogu da se jave svom izabranom pedijatru radi planiranja i zakazivanja sprovođenja dalje imunizacije.

M.Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *