home Društvo, Vesti Tradicionalna Bostanijada u Mekišu u nedelju 24.jula- Zvezda večeri Goca Tržan

Tradicionalna Bostanijada u Mekišu u nedelju 24.jula- Zvezda večeri Goca Tržan

Tradicionalna Bostanijada u Mekišu  biće održana u nedelju 24.jula, a i ove godine organizator je Javna biblioteka Doljevac.

Kako ističe Bogi Mitić, direktor ove kulturne ustanove, ovog puta uveli su nekoliko novina i nadaju se, kao i uvek, dobroj posećenosti ove najdugovečnije manifestacije u našem kraju.

Kao i svake godine poljoprivrednici će se nadmetati u kategorijama za najtežu i najslađu lubenicu, ali i najtežu dinju, a prijavljivanje takmičara je u toku. Prema rečima organizatora predstavnici Poljoprivredno savetodavne  stručne službe iz Niša biraće i najboljeg bostandžiju, odnosno najboljeg poljoprivrednog proizvođača. Za pobednike Javna biblioteka Doljevac obezbedila je novčane nagrade.

  • Bostanijada u Mekišu počinje u prepodnevnim satima, odnosno oko 10 sati, kada će stručnjaci iz PSSS Niš obići polja pod bostanovim i meriti lubenice i dinje, kao i količinu šećera, odnosno slast bostana. Ono što je bitno merenje se obavlja direktno na njivi u nedelju, kako bi se sa sigurnošću moglo tvrditi da je najveća dinja i proizvedena u našem kraju. Takmičari se mogu prijaviti putem telefona 018/870-814 ili pre početka merenja lubenica u polju- kaže Mitić.

Dodaje, od će od 17 sati biti postavljeni štandovi sa etno hranom, a koju će pripremati Udruženje invalida „Živeti uspravno“ iz Doljevca, a delikatese od bostana i dinja izložiće štand Crvenog krsta iz Doljevca. Takođe, biće postavljen i štand sa medom i proizvodima od meda, a izlagač je Zoran Stevčić iz Čečine koji je jedan od najpoznatijih proizvođača meda u okolini.

Prvi put, biće postavljeni kotlići gde će se spremati gulaš i svi posetioci moći će da degustiraju pripremljenu hranu.

  • Od 20 sati počeće kulturno-umetnički program koji će otvoriti zdravičar Martin Blagojević, zatim će nastupiti folklorna sekcija koja radi pri Javnoj biblioteci u Doljevcu i KUD „ Toplica“ iz Prokuplja. Prisutne će pesmom zabavljati pevači iz našeg kraja. Od 22 časa pa do ponoći nastupiće zvezda večeri Goca Tržan- kaže direktor Mitić.

Predviđen je i izbor za Miss, a sve zainteresovane kandidatkinje mogu se prijavljivati Javnoj biblioteci u Doljevcu. Prijave su moguće do nedelje pre početka izbora, a i za izabrane lepotice najavljene su vredne novčane nagrade. Pobednicu na izboru lepote očekuje novčana nagrada u iznosu od 10 hiljada dinara. Bogi Mitić je pozvao sve zainteresovane kandidatkinje, starije od 16.god, da se prijave i učestvuju u nadmetanju lepote za Miss Bostanijade, prvu i drugu pratilju i Miss fotogeničnosti.

Očekuje se kao i uvek nekoliko hiljada posetilaca jer je ovo najposećenija poljoprivredna manifestacija u ovom kraju.

M.J.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *