home Društvo, Vesti Tribina u doljevačkom Crvenom krstu povodom Sv. dana srca

Tribina u doljevačkom Crvenom krstu povodom Sv. dana srca

Edukativnom tribinom o bolestima srca održanom danas u prostorijama doljevačkog Crvenog krsta,  obeležen je Svetski dan srca. Svetski dan srca  ima za cilj da podseti građane na važnost zdravih životnih navika i redovnih pregleda, koji se pre svega odnose na kontrolu krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi, holesterola, telesne težine, kao i izbegavanja pušenja i većoj fizičkoj aktivnosti. Statistika pokazuje da se četvrtini tih bolesnika može pomoći, pre svega, adekvatnim i preventivnim programima i blagovremenoj ranoj dijagnostici.

Upravo to je bila, izmedju ostalog, tema današnje tribine kaže dr Aleksandar Milinković, koji je govorio i za Radio Koprijan.- Mogu reći da je interesovanje bilo veliko, kao uostalom uvek kada se govori o ovom zdravstvenom problemu, koji je vodeći uzročnik smrti i kod nas i u svetu. Akcenat smo stavili ovoga puta na ishemijsku bolest srca, koja nosi najveći pojedinačni procenat mortaliteta, oko 30 odsto, ali se govorilo i o prevenciji od kardiovaskularnih bolesti. Bitno je da svako od nas akcenat stavi na sve ono što sam može da uradi u prevenciji bolesti srca, a to su najpre adekvatna ishrana, kao i  fizička aktivnost.

Zato dr Milinković savetuje fizičku aktivnost od najmanje pola sata do sat bar nekoliko puta nedeljno, a poželjno je da te aktivnosti budu i svakodnevne.-Bitno je takodje, naglašava, izbegavati i štetne navike poput pušenja i alkohola, ali i voditi računa o drugim hroničnim bolestima koje mogu dodatno da zakomplikuju postojeće zdravstveno stanje, a kad to kažem mislim na bolesti kao što su dijabetes, povišen krvni pritisak, gojaznost.

Takodje svima koji su danas prisustvovali tribini obavljene su, u saradnji sa doljevačkim Domom zdravlja, nivoa šećera u krvi i visine krvnog pritiska.

Inače, najnovija statistika pokazuje da godišnje u Srbiji od kardiovaskularnih bolesti umre oko 52.000 ljudi, što je uzrok smrti kod više od polovine preminulih u našoj zemlji, a upravo je ovaj zdravstveni problem i vodeći uzročnik smrti i u svetu. U proseku, u našoj zemlji,  grad veličine Zaječara nestane svake godine.

Inače,kada su u pitanju ostale planirane aktivnosti Crvenog krsta u Doljevcu, za danas zakazana pokazna vežba o prvoj pomoći povredjenima iz saobraćajnih nezgoda, u saradnji sa Domom zdravlja Doljevac i ovdašnjom Policijskom stanicom, koja je bila planirana u školi u Malošištu, odložena je zbog loših vremenskih uslova. Kako nam je rečeno u ovoj ustanovi, simulacija delovanja u slučaju saobraćajne nezgode odložena je za četvrtak 3.oktobar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *