home Društvo, Vesti U ponedeljak školarci proslavljaju školsku slavu Sv. Savu

U ponedeljak školarci proslavljaju školsku slavu Sv. Savu

Uz pesmu, igru, posluženje, osmehe i radost  dece u ponedeljak , 27. januara, u svim školama na teritoriji opštine Doljevac biće svečano obeležena školska slava Savindan. U svim školama biće održane prigodne predstave koje su pripremili učenici, a zatim u prisustvu lokalnog sveštenika biće  presečen i slavski kolač. Proslava školske slave Sv. Save počinje u svim školama u 10 sati.

Kako nam je rekao generalni direktor OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu ove godine centralne proslave neće biti, ali će sva isturena odeljenja na svoj način i prigodnim programom obeležiti školsku slavu.

Učiteljica prvog razreda škole u Malošištu, Danijela Mitrović, kaže u izjavi za naš radio da je kolektiv ove škole zajednički pripremio interesantnu predstavu u kojoj učestvuju učenici od prvog do osmog razreda.

Ona je dodala da se kolektiv škole potrudio zajedno sa decom da napravi interesantnu i zanimljivu priredbu, a u čast Svetog Save – utemeljivača obrazovanja i prvog srpskog arhiepiskopa.

Učiteljica Danijela kaže da nakon predstave u prisustvu sveštenika biće presečen kolač, a zatim će deca u svojim učionicama imati žurku.

Na kraju je pozvala sve roditelje da prisustvuju ovoj svečanosti i aplauzom podrže napor i trud dece koja su pripremila predstavu, a sve u čast ovom našem prosvetitelju.

Podsetimo, Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu. U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za “patrona svih naših škola i da se najsvečanije proslavlja”. Savindan se u školama slavio sve do 1945. godine, kada je ukinut, odlukom tadašnjih vlasti. Posle poluvekovne zabrane od komunističkog režima, od devedesetih godina prošlog veka ponovo se praznuje u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

Na Savindan nema nastave, ali đaci i nastavnici prisustvuju priredbama i  sečenju slavskog kolača.

M.Jovanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *