home Društvo, Vesti Učenici iz Pukovca osvojili 3.mesto na prestižnom takmičenju iz robotike

Učenici iz Pukovca osvojili 3.mesto na prestižnom takmičenju iz robotike

Na IEEESTEC konferenciji studentskih projekata koja je održana u Nišu na Elektronskom fakultetu Aleksandra i Veljko Aleksić iz Pukovca, učenici  II razreda ETŠ „Nikola Tesla“ u Nišu osvojili su 3.mesto u kategoriji Najbolji od najboljih, odnosno za Najbolji rad IEEESTEC konferencije. Oni su uz pomoć mentora Predraga Šubarevića konstruisali industrijskog robota opšte namene. Kako kažu velika im je čast što su stali rame uz rame na takmičenju sa najboljim studentima i magistrantima i što su poneli bronzano odličje. IEEESTEC konferencija i takmičenje održani su onlajn.

Ove godine IEEESTEC konferencija susrela se, kao i ceo svet, sa pandemijom neviđenih razmera. Ovaj izazov stavio je na test celo društvo, ali nam i pokazao da je nauka potrebnija više nego ikad. Trinaestu IEEESTEC konferenciju studentskih projekata organizovali su  IEEE SB Niš i EESTEC Niš uz podršku Elektronskog fakulteta Niš , IEEE sekcije Srbije i Crne Gore, IEEE društva EDS/SSCS, MTT, grupa IEEE WIE. Značaj konferencije studentskih projekata prepoznali su i podržali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Ogranak SANU u Nišu, i Centar za promociju nauke.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije ova konferencija održana je onlajn.

Stotinu autora poslalo je 59 radova, a među takmičarima našli su se i učenici iz opštine Doljevac. Naime, Aleksandra i Veljko Aleksić iz Pukovca, učenici II razreda ETŠ „Nikola Tesla“ u Nišu osvojili su 3.mesto u kategoriji Najbolji rad IEEESTEC konferencije. Oni su predstavili industrijskog robota opšte namene, koji su konstruisali uz pomoć mentora Predraga Šubarevića. Robot koji se zove Miroslav  je u stanju da prima daljinske komande u smislu pisanih reči, manuelne kontrole ali i govorne komande. Robot Miroslav se na iste komande i odaziva, dakle može da priča sa vama.

Aleksandra i Veljko stali su rame uz rame na takmičenju sa starijim studentima i magistrantima.

Svi radovi prošli su fazu recenziranja i objavlјeni su u Zborniku radova.

Kako stoji na sajtu Elektronskog fakulteta u Nišu da je situacija povoljnija uživo bi smo mogli da pogledamo prezentacije, a zatim da proglase i pobednike. Međutim, kako navode najbolji od najboljih su na osnovu recenzenata:
1. nagrada
Danijel Dimitrijević, Nikola Krstić – Internet sistem otključavanja
2. nagrada
a) Sandra Stamenković, Isidora Stevanović, Milan Pejković, Luka Radičević – Praktična realizacija testa brzine reakcije pomoću Arduino Nano okruženja
b) Stefan Popović – Sistem za informisanje o zauzetosti radnih prostorija baziran na Arduino platformi
3. nagrada
Veljko Aleksić, Aleksandra Aleksić, Predrag Šubarević – Industrijski robot opšte namene ( na ovom linku možete pogledati prezentaciju i robota kojim su Veljko i Aleksandra osvojili 3.mesto)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *