home Društvo, Vesti Uredjen prilaz crkvici Sv.Simeona Stolpnika na obroncima Seličevice, uoči obeležavanja ovog praznika

Uredjen prilaz crkvici Sv.Simeona Stolpnika na obroncima Seličevice, uoči obeležavanja ovog praznika

Uoči praznika Sv.Simeona Stolpnika koji se obeležava sutra 14. septembra, oko crkvice posvećene ovom svecu na obroncima Seličevice, u blizini Koprijan tvrdjave, od Klisure prema Čečini, meštani ovog kraja su završili radove na čišćenju rastinja, a uredjena je i stazica koja vodi do svetilišta.

Svake godine veliki broj stanovnika ovih sela okupi se oko crkvice kako bi obeležili ovaj dan. Nekada je to bio i Sabor u selu. To više nije slučaj, ali je ostao običaj da se na ovaj način obeleži Sv.Simeon. Svake godine, neko od meštana bude i domaćin.


Inače, ova crkvica, nekada ranovizantijska grobnica datira se u period od V do kraja VI veka. Inače, sama grobnica je usečena je u padinu brda koje se spušta ka desnoj obali Morave, iznad puta koji vodi od Klisure ka Čečini.Ovo crkvište pored Klisure ima izuzetan značaj za istoriju ovog kraja.

Meštani Klisure i Čečine kako bi sačuvali ovo svetilište, preuredili su ulaz crkve. Postavljena su vrata od aluminijuma kako bi je sačuvali od loših vremenskih prilika, odrađena je i nadstrešnica.Unutrašnjost crkvišta nije oslikana već se u njoj nalazi nekoliko pokretnih ikona.

Kada se u selu Klisuri i Čečini obeležava dan Sv. Simeona Stolpnika, u ovom crkvištu se obavlja i crkvena liturgija uz prisustvo velikog broja ljudi.

J.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *