home Ekonomija, Vesti Uskoro izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Doljevcu i Čapljincu

Uskoro izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Doljevcu i Čapljincu

Opština Doljevac je sa urbanističkom kućom završila urbanističke projekte za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Doljevcu i Čapljincu. Projekti su trenutno na javnom uvidu obaveštena su sva pravna i fizička lica i imaoci poseda na zahvatu urbanističkog projekta. Jovica Pešić načelnik za privredu i finansije u opštini Doljevac kaže da se usvajanje ovih urbanističkih projekata očekuje na sednici Komisije za planove 22.novembra. Nakon sednice Pešić očekuje da će nadležne službe pribaviti zemljište i u okviru projekta „Čista Srbija“  sledeće godine krenuti realizacija projekta gde će pored ova dva postrojenja u Doljevcu i Čapljincu, koja će prečišćavati otpadne vode, krenuti i sa izgradnjom pripadajućih sekundarnih mreža kanalizacije sa kolektorima za dovod otpadnih voda do ovih postrojenja. U Čapljincu će biti postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda iz Malošišta, Čapljinca, Belotinca, Ćurline, Knežice i Perutine, a u postrojenju za prečišćavanje u Doljevcu slivaće se otpadne vode iz ostalih naselja.

  • Opština Doljevac je jedna od 60 opština u Srbiji koja je potpisala ugovor o realizaciji programa „Čista Srbija“ u kome se očekuje izgradnja neophodnih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, sekundarnih mreža kanalizacije, ali i distributivnih mreža- kaže Pešić.

Ova dva postrojenja u Doljevcu i Čapljincu vrši će prečišćavanje svih otpadnih voda sa teritorije opštine Doljevac.

Inače u okviru projekta “Čista Srbija“ u narednih pet godina biće uloženo četiri milijarde evra u izgradnju kanalizacione infrastrukture i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Ugovorima će biti omogućeno projektovanje i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kanalizacione mreže i pumpnih stanica u 65 lokalnih samouprava na 73 lokacije, kao i sanacija ili izgradnja regionalnih deponija na šest lokacija.

Trenutno, Opštinska uprava Opštine Dolјevac, Odelјenje za urbanizam, inspekcijske poslove i vanprivredne delatnosti raspisala je Javni poziv za prezentaciju urbanističkog projekta za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u naselјu Malošište. Urbanistički  projekat za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Malošištu obuhvata  katastarske parcele 4170, 4215, 4216 i 4217 KO Malošište, SO Dolјevac.

Površina područja koje je obuhvaćeno projektom iznosi oko 7.700 metara kvadratnih, reč je o poljoprivrednom zemljištu, a na ovom mestu trebalo bi da se nalazi kolektor koji će specijalnim pumpama prebacivati vodu iz kanalizacije u postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Čapljincu.

Kako dodaju iz Opštinske uprave Doljevac pozivaju se sva zainteresovana pravna i fizička lica da izvrše uvid u predmetni Urbanistički projekat, kao i da u toku trajanja javne prezentacije dostave svoje primedbe i sugestije u pisanom obliku preko pisarnice ili poštom Odelјenju za urbanizam, inspekcijske poslove i vanprivredne delatnosti Opštinske uprave Opštine Dolјevac ili putem elektronske pošte na adresu objedinjenaprocedura@gmail.com zaklјučno sa datumom 17.11.2021.god.

 

One thought on “Uskoro izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Doljevcu i Čapljincu

  1. Samo da se utvrdi unapred po planu koliko treba radnika to da odrzava da ne bude odrzavanje skuplje nego izvozenje cisternama .Da ne bude uposljeno 100 radnika pa troskovi narastu u nedogled.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *