1. maj: U svetu protesti, kod nas pečenje i pivo

Ilustracija
Ilustracija

Ove godine na 1.maj u Nemačkoj demonstracije i protesti, u Turskoj zabrana obeleževanja praznika, a kod nas, po tradiciji , veselo, uz roštilj i pivo. I ko kaže da se tamo negde bolje živi nego kod nas? Bar za 1.maj! I dok demonstrante hapse, možda i malo prebijaju, ili im daju otkaze, zavisno od toga u kom kraju sveta žive, kod nas toga nema. Bar za 1. maj! Tako da, dok se u svetu na 1.maj održavaju protesti radnika i sindikata, koji traže veća prava za svoj trud i poštovanje ljudskih prava uopšte,  u našoj zemlji s druge strane protesta nema ili su sporadični, dok su sva izletišta jako posećena. Valjda smo zaključili da  su protesti bezuspešni, da smo u glibu do guše, da nam spasa nema i da za prava radnika niko ne haje, pa smo udarili brigu na veselje.  Onako kako samo mi to umemo. Pa, dokle traje.

Jedino smo se malo uplašili da će nam loše vreme pokvariti planove za proslavu praznika, ali se ispostavilo, na sreću, da nije bilo tako. I ko kaže da više sile nisu uz nas i da ne postoji kosmička pravda?

Idealno vreme za proslavu prvomajaskih praznika u prirodi poslužilo je izletnike u našem kraju, pa su popularna izletišta bila puna.

Većina doljevčana koji su se odlučili da jučerašnji dan provedu u prirodi boravila je u Klisuri kraj Južne Morave, gde je do kasno sinoć zabeležen veliki broj izletnika, a još jedno sve popularnije mesto za odmor i boravak na otvorenom je Korvin grad, srednjevekovni grad, koji je takodje juče imao veliki broj posetilaca.

Obala Juzne Morave kod  Klisure
Obala Juzne Morave kod Klisure

Branka Mihajlović iz TO opštine Doljevac, kaže u izjavi za radio Koprijan da je najviše izletnika  juče bilo na obali Južne Morave, kraj Klisure, naselja u opštini Doljevac, ali je velika većina ljudi roštiljala i u svom dvorištu, plašeći se eventualnih vremenskih nepogoda.-Već nekoliko godina unazad najpopularnija je obala Južne Morave, gde, po tradiciji,  ima puno ljudi, organizovane su i raznorazne sportske aktivnosti i pripremane djakonije.

Ako se već ne borimo sa svoja i te kako ugrožena ne samo radna, nego i ljudska prava, potrudimo se bar da budemo odgovorni prema planeti Zemlji. Ukoliko ste dan proveli u prirodi ili ćete to uraditi danas, potrudite se da za sobom ne ostavljate nered.  Jer, ako već apelujemo na podizanje svesti i nacionalno budjenje, pa krenimo tako što ćemo prvo sami sebe dovesti u red.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *